OS på väg bli publikfiasko

SPORTBLADET

Hittills är bara en tredjedel av biljetterna sålda

OS riskerar att bli ett stort publikfiasko.

Hittills har bara en dryg tredjedel av biljetterna sålts.

Foto: BLIR DET FULLSATT? Hittills har bara en tredjedel av alla biljetter sålts till OS i Aten. Friidrotten är en av få idrotter som är slutsåld.

Med en månad kvar till OS-invigningen i Aten den 13 augusti råder närmast panik hos de grekiska arrangörerna.

Endast 1,95 av de totalt 5,3 miljoner biljetterna har sålts.

Det ser ut att bli ett jätteras från publikfesterna i Atlanta 1996 och Sydney 2000.

I går uppmanade OS-chefen Gianna Angelopulos i ett rop på hjälp grekerna att köpa fler biljetter.

- Biljetter till rimliga priser finns fortfarande kvar"det här är en chans för livet att vara med och uppleva de olympiska spelen, sa OS-chefen Gianna Angelopoulos i en intervju i grekisk radio i går.

Friidrott slutsåld

Men problemet med biljettförsäljningen är inget som Internationella olympiska kommittén har någon vetskap om.

- Nej, det visste jag ingenting om. Enligt de tidiga rapporter vi fick var det bra tryck från utlandet när biljetterna började säljas för ungefär ett år sedan, säger Gunilla Lindberg till Sportbladet.

Lindberg som sitter i IOK:s exekutiva kommitté berättar att biljetterna till de stora evenemangen, invigning och avslutning, friidrott, simning och gymnastik är slutsålda.

- Det är väl de mindre poulära idrotterna som har svårt att locka åskådare.

Brist på hotellrum

Just det svaga grekiska intresset att köpa biljetter tror Lindberg är den stora orsaken till den låga biljettförsäljningen.

- Bristen på hotellrum är också stor i Aten vilket gör att priserna för logi blir höga. Dessutom har det varit och är svårt att hitta flygbiljetter till Aten.

I Sverige är Björk och Boström i Umeå ett av de företag som säljer paketresor till OS i Aten. Ägaren Johan Björk berättar att försäljningen gått riktigt bra.

- Vi har sålt ungefär 90 procent av våra paketresor så jag skulle vilja säga att intresset för biljetter i Sverige är riktigt bra, säger han.

Kanotisten Henrik Nilsson är en av många svenska OS-deltagare som tävlade inför fulla läktare i Sydney.

- Klart det är roligare att vinna inför en stor publik. Men för själva tävlandet spelar det ingen roll, under loppet märker jag inte av publiken alls, säger Nilsson som tillsammans med Markus Oskarsson siktar på guld i K2 1 000 meter.

Publiksuccér 1996 och 2000

Lars Nilsson