Slår till konkurrenten: Det var onödigt

avKristoffer Bergström

1 av 2 | Foto: NRK

Här slår Didrik Tönseth till en konkurrent med staven under norska mästerskapen.

I mål blev OS-guldmedaljören diskvalificerad.

– Det var onödigt av mig, säger norrmannen till VG.

Parallellt med svenska mästerskapen i Sundsvall gör norrmännen upp i sina nationella mästerskap i Meråker. Under lördagen körde herrarna en skiathlon, där Emil Iversen vann guld före Sjur Röthe och Martin Johnsrud Sundby.

Bad om ursäkt

Men det som stack ut mest var en incident efter 19 kilometer, där Didrik Tönseth och den betydligt mindre meriterade Magne Haga trängdes om samma utrymme. Haga klev på Tönseths stav som gick av, vilket fick 27-åringen att ilsket svinga den kvarvarande stavstumpen mot armen på mannen som stört hans lopp.

För en sekund var det som att hela fältet stannade upp och bevittnade Magne Haga vända sig mot Didrik Tönseth – som har två VM-guld och ett OS-guld på meritlistan – och skälla ut honom.

Ändå uttagen till VM

En besviken Haga tog sig i mål på plats 24.

– Jag får loppet ödelagt, säger han till VG.

Tönseth kom i mål som nia men blev snart diskvalificerad. Han bad om ursäkt för själva smällen, men irritationen som utlöste den hade inte helt släppt när han mötte pressen.

– Det var onödigt av mig. Men jag tycker att det fanns plats för två på bredden där. Jag kör om en VM-plats, det gör inte han, säger Tönseth till VG.

En liten tröst kom en stund senare då Tönseth var en av åtta herrar som togs ut till den norska VM-truppen.

ARTIKELN HANDLAR OM