Längdskidor

Fängelse och böter för Petter Northug

Av: 

Nemrud Kurt

SPORTBLADET

"Tar straffet jag förtjänar"

I dag kom domen mot Petter Northug, 28.

Skidstjärnan får 50 dagars ovillkorligt fängelsestraff och ska böta 185 000 norska kronor för att ha kört rattonykter och kraschat sin bil i maj.

Dessutom dras hans körkort in i fem år.

– Jag tar straffet jag förtjänar, säger Northug på presskonferensen efter rättegången.

Det var strax före klockan halv tio i morse som Northug – skidstjärnan som körde rattfull i maj – anlände till tingshuset i Trondheim för att få sin dom.

28-åringen fick frågan om han erkände ansvar för brottet, och svarade ”ja”. Det dröjde inte ens en timme innan Northug sedan erkände allt. Han var åtalad på sex punkter, varav fem gällde trafikbrott.

Därefter föll domen.

Northug får 50 dagars ovillkorligt fängelsestraff och ska böta 185 000 norska kronor. Dessutom dras körkortet in för alltid – enligt norska medier går det att översätta till fem år.

– Jag är redo att ta straffet jag förtjänar och ser fram emot att fokusera på framtiden, säger Northug på presskonferensen efter rättegången.

"En tuff tid"

– Det har varit en tung dag för mig. Det har varit några svarta dagar de senaste månaderna och jag beklagar återigen det som hände den 4 maj. Efter olyckan fick jag panik och tänkte inte klart. Det har varit en tuff tid både för mig och mina närmaste.

Skidstjärnan menade tidigare att det var hans medpassagerare som körde bilen, men erkände nu alltså att så var inte fallet. Vidare erkände han att han inte tillkallade polis, inte ens när han kom hem.

– Det stämmer, sa Northug.

När domaren Ingrid Stigum läste upp domen frågade hon sedan om Northug godtar den.

– Ja, sa han.

Petter Northug kan nu ansöka om att få sitt fängelsestraff omvandlat till att bära fotboja eller att få avtjäna sitt straff efter den kommande skidsäsongen.

NRK skriver på sin hemsida att en räkning från kommunen också är att vänta för Northug – för skadade trafikskyltar, gatubelysning och vägräcken. 

"Inga invändningar"

Tidigare yrkade åklagaren på 60 dagars fängelse, 200 000 norska kronor i böter och indraget körkort för gott. När domaren sedan gav Northug möjlighet att kommentera detta svarade skidstjärnan kort:

– Jag har inga invändningar.

Det var alltså i maj som Petter Northug körde rattonykter och kraschade sin bil. Sedan dess har den 28-årige skidstjärnan, som tagit tolv medaljer i VM och fyra i OS, gått i väntans tider på sin dom. Hans egen förhoppning är att få delta i skid-VM i Falun i februari.

Noterbart är också att Northug får två dagars avdrag på sitt fängelsestraff i och med att han satt anhållen efter kraschen.

GRAFIK: Här är detaljerna kring Northugs rattfylla

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor