”Jag har på riktigt suttit och gråtit...”

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

TV4-profilen fick aldrig chansen att satsa – nu vill hon hjälpa andra

Foto: Privat
Ida Björnstads, till vardags i TV4, efter målgången i Tjejvasan.

TV4-profilen Ida Björnstads imponerande resultat i Tjevasan blev också en påminnelse om det som aldrig blev av.

”Min pappa ringde och sa: 'Förlåt Ida för att vi aldrig gav dig chansen'.”

Nu vill sportankaret skänka bort sin utrustning till någon bland de mängder av ungdomar som inte heller har råd att satsa på sin idrott.

TV4:s Ida Björnstad hade samma dröm som tusentals svenska barn och ungdomar: Att satsa på sin idrott. 28-åringen var en lovande skidåkare men familjen hade svårt att hänga med när utrustningen som krävdes i den tuffa konkurrensen blev dyrare och dyrare. Till sist tvingades Ida ge upp drömmen.

När hon förra helgen gled i mål som tolva av de tusentals motionärerna i Tjejvasan var det därför inte bara med glädje i bröstet.

”Där har ni en bitter sanning”

”Okej.... När jag gick i mål på tjejvasan och slutade på en 12.e plats över alla tusentals motionärer så ringde min pappa och sa. 'Förlåt Ida för att vi aldrig gav dig chansen.' Anledningen till att jag aldrig fick chansen var för att vi inte hade råd! Där har ni en bitter sanning som varit verklighet för mig och många andra. Det är SVIN-dyrt att idrotta och det är långt ifrån en självklarhet för alla. Jag hade förmånen att få åka med riktigt bra utrustning under årets Vasa och jag kan inte låta bli att fundera på hur det hade varit om jag haft de förutsättningarna för 15 år sen. Så. Därför har jag nu bestämt mig för att skänka bort prylarna till någon som förtjänar att satsa vidare men inte har råd. Skidor, stavar, pjäxor, fartdräkt, överdragskläder och mössa till ett värde av 14000 kr”, skriver Ida Björnstad på Instagram.

Nu eftersöker TV4-profilen ”någon Ida där ute” som behöver utrustningen för att själv kunna ge sin dröm en chans.

–Jag har redan börjat få mail och meddelanden på Facebook. Och börjar förstå. Jag har på riktigt suttit och gråtit framför datorn, framförallt efter att ha läst om folk hemma i samma situation. Det här är inget unikt. Det är så, så, så många som varit och är i den här situationen. Jag tror också att vi tappar så otroligt många talanger på det här. Det är en annan sida av det här att så många talangfulla utövare vi har försvinner eftersom de inte har de ekonomiska förutsättningar att fortsätta satsa på sin idrott.

”Varit arg och bitter”

Varför gör du det här?

– Anledningarna är att det inte är en självklarhet för alla att få utöva sin idrott i dag. Det gör mig både ledsen och upprörd många gånger. Jag vill lyfta den frågan. Vi måste inse att alla inte har förutsättningarna eftersom det är väldigt dyrt med idrott. Och vi måste göra något åt det. Jag tycker att sponsorer borde kunna vrida sin satsning och inte bara satsa på elitidrottare utan också rikta sig till klubbarna som har så många utövare men inte har skidor att tillgå. Men det är inte bara skidor. Nu råkade jag vilja satsa på det men det är samma sak med hockey, fotboll eller vilken sport som helst. Det är väldigt, väldigt dyrt i dag. Jag vill lyfta frågan eftersom jag varit arg och bitter mellan varven för att det är så här.

Ida Björnstad kommer aldrig få veta hur långt ett par bra skidor hade burit henne inom idrottsvärlden, även om hon understryker att hon och hennes syskon ”har haft en helt magisk uppväxt, trots lite pengar”. Nu hoppas hon att någon annan ska få den chansen istället.

— Jag vill se en 13-14-åring ute i skidspåret med grejerna jag gett henne. Det hade varit värt allt.

Så gör du för att få utrustningen:

Behöver du utrustningen eller vet du någon som gör det?

Maila din beskrivning och motivering till:

[email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM