Nya teorierna kring dödskraschen

SPORTBLADET

Därför kraschade OS-stjärnorna

1 av 7

Utredningen av helikopterolyckan i Argentina som kostade tio människor sina liv är inledd.

Enligt AP arbetar de argentinska utredarna med teorier om att termiska vindar eller starkt solsken kan ha legat bakom.

Luis Angulo, säkerhetsansvarig i provinsen La Rioja, utesluter inte heller att ett mänskligt fel kan ha orsakat olyckan.

Frankrike fortsätter att sörja de tio personer som miste sina liv i helikopterkraschen i Argentina natten till tisdag. Bland de omkomna fanns OS-medaljörerna Camille Muffatt, 25, (simning), Alexis Vastine, 29, (boxning) och seglingspionjären Florence Arthaud, 57.

Samtidigt är utredningen av olyckan inredd av argentinska myndigheter, som under onsdagen kommer att få sällskap av franska utredare.

Flög vid Antarktis

Argentinska myndigheter säger enligt nyhetsbyrån AP att de bägge argentinska piloterna var kvalificerade och erfarna och att helikoptrarna i fråga var i bra skick.

Borgmästaren i staden Lamadrid, Andres Navarette säger att en av piloterna, Juan Carlos Castillo, hade ”ett helt liv av erfarenhet” vad gäller att flyta helikopter. Castillos hustru, Cristina Alvarez, säger enligt AP att hennes make hade erfarenhet från Falklandskriget 1982 och att hans stora erfarenhet inkluderade helikopterflygningar i Antarktis.

”Kan ha destabiliserats”

Flygchefen för La Rioja-provinsen, Daniel Gorkich, säger till AP att även den andre piloten, Roberto Abate, var välutbildad. Han antyder samtidigt att den starka eftermiddagssolen på horisonten och starka vindar kan ha orsakat olyckan.

Luis Angulo, säkerhetsansvarig i provinsen La Rioja, utesluter inte heller att ett mänskligt fel kan ligga bakom.

– En varm luftström skulle kunnat destabilisera ena helikoptern. Eller så är det är ett mänskligt fel.

Vanligt i kaktuslandskap

Enligt AP jobbar man med just teorierna om solsken som kan ha bländat och termiska vindar som är vanliga i varma, kaktusfyllda landskap.

Luis Angulo, säkerhetsansvarig i provinsen La Rioja, utesluter inte heller att ett mänskligt fel kan ligga bakom.

– En varm luftström skulle kunnat destabilisera ena helikoptern. Eller så är det är ett mänskligt fel, säger Angulo enligt franska tidningen l'Equipe.

L'Equipe rapporterar även att det inte heller är uteslutet att det kan vara ett tekniskt fel på någon av helikoptrarna.

Produktionsbolaget vd Frank Firmin-Guyon förnekar anklagelser om att olyckan kan ha orsakats av att inspelningspersonalen ombord filmade flygningen på ett sätt som lett till att helikoptrarna flög alltför nära varandra.

En åklagare i Paris har inlett en utredning om dråp enligt tidningen.

Han säger även till nyhetsbyrån AFP att kropparna var ”brända bortom igenkänlighet”.

ARTIKELN HANDLAR OM