”Äpplet” rasar – mot genom tiderna-lista

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5
Mikael Appelgren visar sina priser från bordtennis-VM 1988

SPORTBLADET

DN:s sportredaktion tycker Mikael ”Äpplet” Appelgren är 85:e bästa idrottare i Sverige genom alla tider.

Åt skogen för dålig placering tycker pingislegendaren som rasar mot beslutet på Facebook.

– Jag såg bara 85:a och tänkte: vad fan är det frågan om?, säger han till Sportbladet.

Mikael ”Äpplet” Appelgren.
Foto: PONTUS ORRE
Mikael ”Äpplet” Appelgren.

Dagens Nyheter fyller 150 år i år. För att fira och uppmärksamma det har en jury bestående av nuvarande sportchef och tidigare sportchefer gett sig på den tuffa uppgiften att ranka Sveriges 150 bästa idrottare genom tiderna. Namnen släpps en i taget med några timmars mellanrum från 150 till nummer ett hela vägen fram till julafton.

Häromdagen presenterades bordtennislegendaren Mikael ”Äpplet” Appelgren på plats 85 med motiveringen:

"En av de stora bolltrollarna i det "stora svenska pingisundret" under 1980- och 1990-talet. Med i laget som delade på bragdguldet efter första VM-vinsten över Kina 1989. Vann tre EM-guld i singel, ett VM-guld i dubbel och tre VM-guld i lag. Och en massa andra titlar."

”Har blivit totalt nedtryckt"

Men någon ära i det såg inte 53-åringen. I ett osande inlägg på sin officiella Facebook-sida satte han i stället ner foten kring vad han ansåg var en skamligt låg placering.

”Jag har länge levt i min vetskap om att jag dansat med dom STORA! MEN nu har jag blivit totalt nedtryckt av Dagens Nyheters okunniga Sportredaktion!", skriver han.

För Sportbladet utvecklar varför han reagerade så kraftigt. 

– Jag var ju tvungen! Herregud, det var det roligaste jag sett. Ska man göra en lista måste man ju ändå gå in för den...

Du tyckte det var väldigt märkligt att du hamnade där?

– Ja det var inget roligt att hamna på 85:e plats. Jag läser DN men nu får jag nog avsluta den prenumerationen och gå över till Svenska Dagbladet. Jag måste ju sätta ner foten, man måste ju ändå gå på vad man har vunnit.

”Pingis är stort vet du”

Var tycker du att du ska ligga i de här sammanhangen?

– Ingen aning. Jag tycker det var väldigt, väldigt lågt med tanke på vad jag har gjort. Jag har ändå fyra VM-guld och 9 EM-guld och SM-gulden har jag inte ens räkna ihop, allt i en sport som kanske är den näst största i världen.

Du har namn som Håkan Loob, Per Carlén, Lotta Neumann och Assar Rönnlund bakom dig, kan inte det vara en ära ändå...

– ... Nej, nej. Jag tycker jag ska vara betydligt högre. Herregud! Det var inget kort karriär jag hade och pingis är stort vet du.

Nu kommer du väl ha tre bordtennisspelare framför dig med J-O, Jörgen Persson och Stellan Bengtsson, vad tycker du om det?

J-O given topp tre

– Om jag får tycka själv så är Janne och sen Jörgen, knappt före mig.

Men nu lär även Stellan vara det va, skaver det?

– Ja så måste det ju vara, för han kan ju inte vara sämre placerad än 150. Men jag tycker det var mycket fel.

Hur ser din topp tre ut då?

– Björn (Borg) och Janne (J-O Waldner) är givna sen blir det svårt. Ingemar (Stenmark) är väl också där i topp, säger Mikael Appelgren innan han måste lägga på.

– Nu ska jag spela pingis så jag kan försöka vinna lite fler titlar så jag kommer lite högre upp på listan, avslutar han.

Fotnot: Listan är alltså inte framtagen av journalisterna på DN:s nuvarande redaktion. I stället är det nuvarande och tidigare sportchefer som tagit fram listan.

Publicerad: