Yngst någonsin i bowlinglandslaget

William Svensson, 14, yngst i truppen

Sverige ställer upp ett väldigt ungt lag när Junior-EM i bowling startar i helgen. Yngst i truppen - och genom tiderna - är William Svensson, 14.

I början på februari presenterade svenska bowlingförbudet truppen till junior-EM. Tävlingen äger rum i Leipzig och startar på söndag. Totalt åtta spelare åker med, fyra pojkar och fyra flickor. Yngst i truppen är William Svensson. Som kommer vara 14 år och fyra månader tävlingen inleds.

– Jag blev givetvis väldigt glad och hade väldigt svårt att fatta att det var sant. Det tog nog en kvart - tjugo minuter innan jag förstod att det var sant, säger William Svensson som till vardags representerar bowlingklubben BK Domino från Västervik.

Nytt rekord

När William kastar sitt klot för första gången i Leipzig blir han den den yngsta svenska bowlaren genom tiderna.

– En medalj vore coolt att få med sig hem, men jag ska göra mitt bästa så får vi se hur långt det räcker, säger William Svensson.

Rekordet innehar fortfarande Nina Flack, som var 14 år och fem månader när hon debuterade under junior-EM 2000.

Sverige har en tradition av att plocka med sig många medaljer efter junior-EM. Fler än någon annan faktiskt. Medaljligan toppas av Sverige med totalt 199 medaljer. Följt av England med 101.

Så spelas junior-EM i bowling

Turneringen startar på söndag 29 mars och avslutas 5 april i tyska Leipzig. Sverige ställer upp med max antal spelare.

Varje nation har möjligheten att ställa upp med totalt åtta spelare, fyra pojkar och fyra flickor.

Tävlingen avgörs i femgrenar. Singel, två-, fyrmannalag, all event och masters.

De inspelade poängen från de tre inledande grenarna summeras och de tre spelare med högst poäng tilldelas medaljer i grenen all event.

De 24 spelare med högst inspelade poäng ställer upp i en avslutande gren, masters.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln