RGB missade chans till historisk medalj

CAEN. Det var en grymt besviken Rolf-Göran Bengtsson som mötte pressen efter att ha förlorat VM-finalen.

– Jag hade förväntat mig något annat, att jag inte hade haft tid att prata med er just nu, säger han.

Sverige har aldrig tagit en individuell medalj i VM i hästhoppning. Och trots att Rolf-Göran Bengtsson stod som en av fyra i finalen i dag så klarade han inte av att skriva historia.

Först fyra fel på sin egen häst Casall och sedan både fyra fel och två extra tidsfel på Jeroen Dubbeldams häst Zenith i andra omgången var en blytung start för Rolf-Göran Bengtsson som aldrig hämtade sig.

Speciellt att han var den enda som rev med egna hästen tynger.

– Det får inte lov att hända men jag hade räknat med att han skulle hoppa ut från trekombinationen på ett bra sätt, säger han.

Zenith blev hetsig

Han försökte lämna missen bakom sig men säger också:

– Visst figurerade det i ens tankar, att nu har tåget redan gått, säger han.

Jeroem Dubbeldams häst Zenith var en missbedömning som blev hetsig under svensken.

– Den var betydligt känsligare än vad man trodde när man såg Jeroem rida runt på den. De kände varandra utom och innan mer eller mindre. Det blev en liten överraskning där för mig.

Kanske hade det varit en fördel att få den hästen senare.

Orient Express fungerade mycket bättre. Det blev ändå ett nedslag på sista hindret. Även där gjorde team Bengtsson en felbedömning.

– Vi bestämde att jag skulle rida den på sex steg fram till sista oxern. Det kan vara så att det blev för mycket för den att rida på sex steg istället för sju två gånger på raken, säger Bengtsson.

”Redan kört”

Hur kändes det att se Casall säkra guldet åt Dubbeldam?

– Det tycker jag var kul att Casall fick vara den som fick avgöra VM. Jag grämde mig inte alls så, det var ju redan kört.

Casall får högsta betyg av sin ryttare. Rolf-Göran Bengtsson tycker att hingsten gjort ett fantastiskt VM och tagit sig igenom finalen bra.

Men för egen del kommer det att svida en stund till. Eller kanske inte.

– På ett sätt hellre femma än fyra. Men å andra sidan har man ändå fått vara med och rida en VM-final och det gör inte så många ryttare, säger Bengtsson.

– Det har varit en fantastisk känsla och fantastisk publik hela helgen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN