Andreas Jonsson vann Vojens VM-deltävling

Publicerad:
Uppdaterad:
Andreas Jonsson, i mitten, i andra heatet i Danmark.
Foto: AFP
Andreas Jonsson, i mitten, i andra heatet i Danmark.

Andreas Jonsson har inte vunnit någon VM-deltävling i speedway sedan 2011. Segern i Vojens på lördagen var efterlängtad och behövlig för Hallstavikbon.

– Det tar ett tag innan jag hunnit smälta det här, sade han.

Andreas Jonsson håller de svenska traditionerna vid liv i danska Vojens. Andreas vann VM-deltävlingen 2009 på Vojens Speedway Center. En speedwaybana där många svenskar firat triumfer genom åren.

– Just nu känner jag en stor lättnad och har fått ett kvitto på att det börjar fungera, sade Jonsson.

Både Andreas Jonsson och Fredrik Lindgren gjorde en bra grundtävling och gick vidare till semifinalerna. Men för Lindgren tog det slut där och han stannade på nio poäng totalt.

Andreas Jonssons semifinal blev betydligt mer dramatisk. Det började med att dansken Kenneth Bjerre kraschade i startböjen, vinglade av banan men lyckades övertyga tävlingsläkaren att få vara med i omstarten – där heatet blev avblåst för tjuvstart. Bjerre kastade in handduken på grund av smärta efter kraschen.

Bara två kvar

I nästa omstart tog Andreas Jonsson starten, följd av Troy Batchelor, Australien. Hemmaåkaren Nicki Pedersen satsade för fullt och körde om Batchelor i andra kurvan – men där gick Batchelor omkull och Pedersen blev utesluten.

Kvar var bara Andreas Jonsson och Troy Batchelor. Svensken vann heatet till slut.

– Jag provade en helt ny motor på träningen och den fungerade riktigt bra. Nu ska jag köra den så mycket jag kan, i slutspelet Sverige, i Polen och i de resterande två VM-deltävlingarna, säger Jonsson.

I finalen var Jonsson riktigt på hugget, tog starten, gjorde en mycket bra förstasväng och höll sedan undan de fyra varven in i mål.

Segern innebar 15 viktiga VM-poäng för Andreas Jonsson och han avancerade från 14:e till 11:e plats i totalställningen – och har bara fem poäng upp till åttondeplatsen.

Fredrik Lindgren ligger kvar på nionde plats, fyra poäng före Andreas Jonsson.

Hancock i topp

Två i finalen i Vojens slutade frikortåkaren och hemmaåkaren Peter Kildemand före polacken Krzysztof Kasprzak och fyra blev Troy Batchelor.

Totalt behåller Greg Hancock, USA, ledningen på 112 poäng före britten Tai Woffinden på 105 poäng, Krzysztof Kasprzak, 104, och Nicki Pedersen, 101.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN