Tränaren sågar Northugs kostvanor: ”Fungerar inte”

För mycket godis och läsk för norske stjärnan

avDaniel Sörensen

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Det har varit en tuff väg tillbaka till det norska skidlandslaget för Petter Northug, 32, som sågas för de matvanor som han skapat sig under tiden då han inte varit med i landslaget. Norrmannen ska ha ätit sötsaker och druckit läsk mer eller mindre varenda dag den senaste tiden och gått upp för mycket i vikt.

– Det fungerar inte att dricka läsk och äta godis så fort man har långtråkigt, säger landslagstränaren Arild Monsen till VG.

Petter Northug har inte åkt för det norska skidlandslaget under de senaste fem åren.

Men nu är 32-åringen på väg tillbaka mot den fina formen, och under landslagslägret i italienska Val Senales var han med för att slipa på formen inför världscupspremiären i Ruka.

Däremot fick Northug, tillsammans med tre andra åkare, ett tråkigt slut på lägret då de skickades hem på grund av magsjuka.

Har fått lägga om kostschemat

Landslagstränaren Arild Monsen berättar nu för VG att Petter Northug varit tvungen att lägga om sina kostvanor och hårdträna för att kunna få tillbaka sin landslagsplats.

Godisätandet och läskdrickandet hade skenat iväg för skidstjärnan, något han själv medgett för Monsen, och tillsammans med landslagets kostansvariga har han nu lagt upp ett näringsriktigt kostschema.

– Det har blivit en helt annan regim för Petter nu. Det önskade han själv också, säger Monsen till den norska tidningen.

Han berättar att Northug har tvingats plocka bort alla sötsaker från sitt matintag, någonting som verkar ha gynnat honom.

– Det är inte helt fel att äta sånt, men bara i små mängder och i samband med träning. Däremot är storkonsumtion av den här kalibern inte bra. Vi kan absolut stanna på en resa och ta en hamburgare och en läsk, men inte varje dag, förklarar Monsen.

”Det landade väl hos honom”

VG: Var det så (för Northug) tidigare?

– Något åt det hållet tror jag. Jag har inte mätt det, men han sa att det var allt för mycket. Då förklarade jag för honom vilken nivå jag tyckte var acceptabel för honom att ligga på och det landade väl hos honom.

Northug har tidigare berättat för VG att han gillar att mysa i soffan och äta gott när han har tid, men han medger nu att han måste komma ner i ”matchvikt”. Han har hårdtränat inför premiäråkningen i finska Ruka.

– Om man vill bli smalare och hålla en bättre kosthållning fungerar det inte att dricka läsk och äta godis så fort man har långtråkigt, säger Monsen.

ARTIKELN HANDLAR OM