Sebastian Samuelssons kamp går vidare – till Vita huset

Sebastian Samuelsson, 21, har trots hot stått upp i kampen mot dopning och starkt kritiserat fusket i Ryssland.

Hans budskap har givit eko internationellt.

Sportbladet kan berätta att skidskytten nu är inbjuden till självaste Vita huset i USA för att ge sin syn på antidopningsarbetet.

– Det känns otroligt inspirerande, säger Sebastian Samuelsson.

Under torsdagen samlades det svenska skidskyttelandslaget i Idre för ett läger. VM-säsongen börjar ta form och viktiga pass står på programmet.

Men för stjärnan Sebastian Samuelsson, som tog två OS-medaljer i vintras, väntar större utmaningar. Han ska, enligt Sportbladets information, ha fått klartecken av förbundskapten Wolfgang Pichler att lämna lägret efter helgen för att resa till Washington.

Sebastian Samuelsson, 21 år, är inbjuden av den amerikanska staten till Vita huset för ett rundabordssamtal. Fokus: ren idrott.

Skidskyttens manager Bo Johansson på Ageniuz bekräftar att det finns en inbjudan.

– Jag kan bekräfta att Sebastian har fått en inbjudan till ett möte om antidopningsfrågor i Vita huset. Det måste vara helt unikt att en svensk idrottare får föra fram sin talan i ett sådant sammanhang. Men jag kan inte säga mycket mer än så för tillfället, säger Bo Johansson.

Enligt vad Sportbladet erfar ligger statliga Office of National Drug Control Policy bakom inbjudan.

När Sportbladet når Sebastian Samuelsson berättar han om resan som väntar.

– Jag åker från Sverige på tisdag morgon och är tillbaka torsdag morgon. Vissa saker säger man inte nej till, det känns stort, säger och fortsätter:

– Jag ser det som ett bevis på att man har fått ett internationellt genomslag för det man sagt och uttryckt tidigare och att budskapet är viktigt. Nu får man vara med i processen.

”Vi hamnar i kläm”

Inbjudna till mötet ska nuvarande och före detta aktiva på hög internationell nivå vara. Där ska också bland flera organisationer USADA, den amerikanska antidopningsbyrån, representeras. Syftet är, erfar Sportbladet, att stärka förtroendet för Wada och ena organisationerna i kampen mot dopning.

Wadas exekutiva kommitté röstade nyligen för att återinföra Rusada som en del av Wada. Den ryska antidopningsorganisationen har varit avstängd efter den statsstödda dopningen som avslöjades 2015.

Wada har fått stark kritik för det beslutet och för brister i sitt arbete. Samtidigt har en arbetsgrupp inom organisationen nu presenterat ett åtgärdspaket som ska stärka Wadas förtroende igen.

Så här säger Sebastian Samuelsson om Wada.

– Wada har just nu en låg trovärdighet i dopningskampen. Wada, som ska vara en kraft för oss idrottare som bekämpar dopning, tycker jag har blivit för beroende av andra aktörer som IOK. Vi idrottare har hamnat i kläm. Man tar beslut bakom stängda dörrar. Och de idrottare som väl kommer in bakom de stängda dörrarna blir klappade på huvudena. Wada måste bli mer oberoende för att man ska driva kampen framåt.

Har man tappat den grundvärderingen?

– Ja, det tycker jag. Retoriken de senaste veckorna har varit att bekämpa mig och andra aktiva som står upp. De tycker att vi är jobbiga som kritiserar. De är tuffare i retoriken mot oss än mot Rusada och då har man tagit ögonen från bollen.

Nya mordhot efter ny kritik

Sebastian Samuelssons engagemang i frågorna om dopning började med ett missnöje. Han uttryckte det i media och på sociala medier i samband med OS då han berättade att han skulle bojkotta världscupens avslutande tävlingar i ryska Tyumen, vilket han också gjorde. Han har under tiden fått utstå kritik och direkta hot från ryskt håll.

Senast i september fick han nya mordhot.

– Under OS var jag inte förberedd på att det skulle bli en så stor grej och då tänkte jag att det kanske var en dålig tajming, men jag klarade av det och tog OS-medalj ändå. Jag tycker att de positiva bitarna vägt över. Jag hade haft svårt för att vara tyst. Jag ångrar inte att jag tog fajten. Det har varit viktigt att känna att jag inte blivit skrämd av de hot jag fått. Det får inte leda till att jag blir tyst. Det har varit viktigt att stå upp.

Vet du vad som förväntas av dig under mötet?

– Nej, inte helt tydligt. Jag har hört att de vill ha dit en toppidrottare från Europa och att få representera europeisk idrott är ett stort ansvar.

Han känner ingen oro för att uttrycka sin ståndpunkt.

– Nej, det gör jag inte. Jag är ganska säker på att de andra tycker ungefär lika som jag, vi är nog överens om mycket. Sen är det viktigt om man får chansen att komma in och påverka att säga vad man tycker.

Hur ser du att på få komma in i Vita huset?

– Det är jättehäftigt. Jag är väldigt politiskt intresserad, säger Sebastian Samuelsson.

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt om alla tävlingar

LÄS MER: Skidskytte-VM i Östersund – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.