Duplantis efter EM-succén: ”Hat betyder att jag blivit bättre”

Svenske stjärnan om ilskan från amerikaner

avErik Karlsson

Publicerad:
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Armand Duplantis.

Under fredagen blev Armand Duplantis prisad som årets stjärnskott i Europa efter EM-succén.

I en intervju med Sportbladet berättar han om omställningen att flytta hemifrån, att han troligen måste nobba inomhus-EM och kritiken efter rekordhoppet.

– Jag vill inte ta emot hat men när jag får mer hat betyder det att jag blivit bättre, säger han.

När Armand ”Mondo” Duplantis hoppade 6,05 och tog EM-guldet gick han från supertalang till superstjärna i en friidrottsvärld som längtar efter ett nytt affischnamn.

Men i stället för att skriva ett fett proffskontrakt med någon skojätte flög 18-åringen tillbaka till USA och flyttade en timme från föräldrahemmet i Lafayette för att börja på Louisiana State University, LSU.

– Det känns bra, det gäller att planera sin tid lite mer, men samtidigt blir det lite mer egentid också. Men det blir lite stökigt då och då, matlagningen och städningen är det största nedköpet, säger han.

Hur är dina matlagningskunskaper?

– Jag är ingen stor matlagare, vi har en cafeteria där jag får mat...

”Får ändå lite respekt”

Rekordhoppen har gett stort eko i friidrottsvärlden, men på LSU är amerikansk fotboll och basket de största sporterna.

– Jag får ändå lite respekt, helt klart. Folk böjer inte på huvudet när jag passerar i korridoren men det kommer lite folk som vill snacka med mig.

Det var från LSU som han följde prisutdelningen på Europeiska friidrottsförbundets gala där han delade priset som årets stjärnskott med norske medeldistansstjärnan Jakob Ingebrigtsen i en unik lösning.

– Det var lite konstigt att vi delade priset, men han är en stor idrottare och det var en otrolig prestation så om jag skulle dela det med någon var det en ära att dela med honom.

Han är nominerad till priset som ”Årets friidrottare i världen” vid IAAF-galan i Monaco 4 december också. Då hoppas han vara på plats men det är fortfarande osäkert då det avgörs samtidigt som slutproven för terminen.

Just krockar med skolans krav kan också ställa till det under inomhussäsongen. Inomhus-EM ligger inklämt mellan Conference-mästerskapen och NCAA-mästerskapen där han måste tävla för LSU.

– Kolliderar det blir det svårt, då kan jag troligen inte åka, säger ”Mondo” något som också mamma Helena bekräftar:

– Jag tror inte det blir den resan, det är samma med Bauhausgalan som ligger precis innan NCAA utomhus.

”Fattar att folk blir förbannade”

Det stora målet är VM i Doha. Rekordhoppet på 6,05 gör Duplantis till en av de stora VM-stjärnorna. Men superhoppet har inte bara betytt jubel och priser, det har också blivit en het potatis hemma i USA.

Rekordet gäller nämligen också som amerikanskt rekord då reglerna inte gör någon skillnad på om man som amerikansk medborgare tävlar för landet eller inte. Regelmissen gjorde att Mondo Duplantis drogs in i en ofrivillig debatt på sociala medier där flera tog ut sin ilska på svensken.

– Jag kan på ett sätt fatta hur de tänker, att folk blir förbannande. Jag vill så klart inte ta emot hat men när jag får mer hat betyder det att jag blivit bättre, säger han.

Har du hört något om rekordet, är det bekräftat?

– Jag vet inte, jag vet inte alls hur de gör. Men jag är säker på att när det blir officiellt så kommer jag märka det... folk kommer säga en massa saker, skrattar Duplantis.

Vill du att det ska räknas som amerikanskt rekord?

– Det bryr jag mig inte om, inte alls.

Hela den här historien är utanför din kontroll, känns det inte orättvist att du får ta skiten?

– Ja, det är sant. Men jag hoppade 6,05 och vad de än säger kan de aldrig ta det ifrån mig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM