Hur bra är egentligen Los Angeles Rams

avCarl-Johan Björk

Foto: EZRA SHAW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Todd Gurley har dominerat i NFL hittills i år

De är ligans listigaste lag, och det enda som fortfarande är obesegrat.

Frågan många ställer sig nu – hur bra är Los Angeles Rams egentligen? Är de rentav en blivande Super Bowl-vinnare?

En tydlig fingervisning får vi de närmaste veckorna.

Det är ganska enkelt att se vilket lag som är bäst i NFL just nu, i alla fall om man tittar till vinster kontra förluster. För det återstår nu endast ett lag med en obesegrad matchrad – LA Rams.

De är 7–0, och av dessa sju matcher så har de egentligen bara varit illa ute vid två tillfällen. Den första i matchen mot divisionsrivalen Seattle Seahawks där Rams tillslut vann med endast två poäng efter att de legat under i tre kvartar av fyra. Den andra mot Denver Broncos där Rams vann med tre poäng i en match där Broncos var riktigt nära att lyckas med en comeback i fjärde kvarten.

Första stora prövningen för Rams

Den första stora prövningen för Rams är de kommande fyra veckorna innan de har sin bye-week (matchledig vecka). Dessa veckor börjar med ett möte med Green Bay Packers i kväll för att sen gå vidare till New Orleans Saints, Seattle Seahawks och som kronan på verket Kansas City Chiefs.

Om allt går som Rams vill så kan de alltså vara 11–0 lagom till sin spellediga vecka för att vila upp sig inför säsongens fem sista matcher.

"Säsongen" för bye-weeks i NFL börjar vecka 4 och sträcker sig fram till vecka 12, varje lag har en schemalagd bye-week per säsong vilket bestäms samtidigt som årets spelschema. Rams tillsammans med Kansas City Chiefs har i år tilldelats vecka 12 och med facit i hand så kan det inte ha blivit bättre för Rams som får chansen att behålla momentum.

Det spelar i händerna på smarte head coachen Sean McVay som har en annan syn på saker och ting jämfört med majoriteten av de andra huvudtränarna. Som till exempel försäsongen.

Det är kutym att man ger sina starters åtminstone en halvleks spel under försäsongen samt en drive här och där, lite som ett genrep inför det som komma skall. Men inte Rams och McVay, inför säsongen 2017 (McVays första) fick vi bevittna dessa tendenser, väldigt få av lagets stjärnor fick speltid, och de gånger de fick var det mest för att lära sig de nya strategierna i äkta matchmiljö. I år togs strategin än längre. QB Jared Goff kastade inte en endaste passning, ingen av Rams wide receivers-starters sprang ett passmönster och running back-stjärnan Todd Gurley nuddade inte en boll under augustis söndagar.

Minst sagt bra för Gurley

Men så fort man går in i skapat läge finns ingen rast och ro för startspelarna. Medan andra lag roterar sina skill-spelare (WR/RB/TE) för att hålla dem fräscha under matchens gång låter istället McVay wide receiver-trion Cooks/Kupp/Woods, running back Gurley och tight end Tyler Higbee stanna kvar på planen hela bollinnehavet.

Strategin med att inte rotera sina skill-spelare har i RB Todd Gurleys fall minst sagt varit bra. När det gäller sprungna yards så leder han ligan med 686 yards. Gurley är en av ligans mest kompletta RB:s då han är snabb, hal, explosiv, kan fånga passar samt ge extra skydd åt quarterback Goff då han även är riktigt bra på att blockera ivriga försvarare som vill åt kvartsbacken.

En dold faktor som ger ligans kanske bästa RB luckor att tillgå i springattacken är att han under denna säsong har sprungit med bollen med fler medspelare som blockar för honom än vad försvaret har att försöka tackla honom.

Man är smartast

Detta kommer man fram till genom att man tar antalet blockerare (Oline,TE, FB, WR) minus antalet försvarsspelare (DL, LB, DB) som finns tillgängliga i att försöka stoppa en springattack och därmed får en siffra. I Gurleys fall är denna siffra 0,16 om alltså betyder att i genomsnitt så springer Gurley med bollen med fler blockerare med sig än potentiella försvarare emot sig. Detta gör att Gurley är den enda RB:n i topp-20 som har ett positivt snitt. Jämför med Cowboys RB Ezekiel Elliot som sprungit för näst flest yards med ett snitt på -0,21, vilket då betyder att han springer mot fler försvarare än vad han har blockerare med sig.

Detta skapar Rams bland annat med att ha olika motions (rörelse innan spelet startar), ett konstant hot om att kunna passa djupt i och med att man alltid försöker ha sin farliga WR-trio inne som även hjälper till i att blockera på Gurleys springspel. Detta är en formel som är väldigt svår att stoppa, ett försvar kan inte stoppa allt utan får alltid plikta något, flyttar man upp resurser för att stoppa Gurley då tar Rams till luften, backar försvaret tillbaka för att täcka pass ja, då springer de med en av ligans hetaste MVP kandidater Todd Gurley.

Så hur bra är Rams egentligen?

Är de rentav bäst?

Det återstår att se. Men jag vågar säga att man är smartast.

Och det kan räcka långt.

ARTIKELN HANDLAR OM