Idrottshistoria

OS-hjälten död: ”Väldigt tråkigt”

Av: 

Andreas Käck

SPORTBLADET

Höglin sörjen bortgången: ”Var en fin idrottsman”

Fred Anton Maier, Norge, under 5 000 meter i OS i Frankrike 1968. Norrmannen satte världsrekord och tog guldmedalj på distansen.
Fred Anton Maier, Norge, under 5 000 meter i OS i Frankrike 1968. Norrmannen satte världsrekord och tog guldmedalj på distansen.

Norske OS-hjälten Fred Anton Maier har avlidit efter en längre tids sjukdom.

Nu sörjer Johnny Höglin sin förre kollega.

– Der känns väldigt tråkigt. Han var en fin idrottsman och människa, säger Höglin till Sportbladet.

Det är Tønsbergs Blad som rapporterar att före detta skridskoåkaren Fred Anton Maier i tisdags kväll somnade in i sitt hem.

Maier – som hade kämpat mot cancer – blev 76 år gammal.

Han var en av Norges bäste skridskoåkare under 60-talet och satte under sin karriär inte mindre än elva världsrekord.

”Hade redan börjat fira”

Han vann även OS-guld på 5 000 meter på OS i Grenoble 1968. Men på 10 000 meter i samma mästerskap fick han se sig besegrad av Johnny Höglin som smått sensationellt snuvade norrmannen på guldet.

Ett lopp som Höglin, 72, minns än i dag.

– Jag tror aldrig att vi var mer än en och en halv sekund ifrån varandra. Han hade ju åkt före mig och gjort en jättebra tid. Det var i stort sett redan klart att han skulle vinna. Norska reportrar hade nog redan skrivit färdigt sina reportage och börjat fira. Men jag lyckades få en bättre tid, vilket var en väldigt stor överraskning, säger Höglin.

”Fin idrottsman”

Han visste att Fred Anton Maier hade kämpat mot en sjukdom, men inte hur allvarligt tillståndet varit. När Sportbladet når Höglin på onsdagsförmiddagen är han ovetande om att förre kollegan gått bort.

– Det känns förstås väldigt tråkigt. Han var en väldigt fin idrottsman och människa, väldigt sympatisk utanför banan, säger Johhny Höglin.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Idrottshistoria