Sverige EM-klart

Publicerad 2015-06-10

Viktiga gruppsegern säkrades efter kross

Svenska handbollsherrarna säkrade både EM-biljetten och gruppsegern via klara 33–14 borta mot Lettland.

Europamästerskapet nästa år innebär sista chansen att nå en OS-plats.

– Vi ska göra vårt yttersta för att klara det, säger förbundskaptenen Staffan Olsson till TT.

En poäng borta mot Lettland på onsdagen eller hemma mot Slovakien på söndag skulle räcka för svenskt EM-avancemang. Men det var aldrig något snack om saken i Sports centre i Dobele.

Sverige – som vann hemmamötet i oktober med 33–23 – ryckte snabbt fram till ett stabilt försprång, och i halvtid var segern i princip säkrad då Staffan Olssons och Ola Lindgrens landslag ledde med klara 16–8.

– Vi hade nog räknat med lite större kamp, men samtidigt så vill jag höja vår insats och inte bara förringa motståndaren, säger Staffan Olsson på telefon till TT.

– Vi spelar fokuserat anfallsspel och försvarsspel matchen igenom. Vi var med från början och då gick luften ur dem ganska tidigt.

"Väldigt nöjda"

I andra halvlek fortsatte utklassningen – och segermarginalen blev hela 19 mål, efter bland annat fem mål av Mattias Zachrisson.

Gruppsegern innebär bättre seedning i EM-lottningen i Krakow på midsommarafton.

– Vi får vara väldigt nöjda med hur vi har genomfört det här EM-kvalet, säger Olsson apropå fyra segrar och ett kryss på fem matcher.

Framför allt är det målvakts- och försvarsspelet som blivit bättre.

– Långsamt men säkert har vi fått lite mer utdelning, vi har kontrat mycket bättre den här säsongen.

OS-chans

Efter det svenska uttåget i VM-åttondelen mot Polen i Qatar-VM i januari är EM sista chansen att ta en direktplats till OS-handbollen i Rio de Janeiro. För det krävs guld. De två bästa därefter går till OS-kval, om det inte är samma lag som tog en kvalplats på VM.

Staffan OIsson vill inte prata om vad som är viktigast – en bra placering på EM, eller att nå OS. Det går ju att argumentera för att det ena leder till det andra.

– Får jag bestämma så kan vi vinna EM. Då blir det OS också.

– Självklart har kvalet varit ett steg mot EM, men det är ju sista chansen att ta oss till OS också. Den möjligheten och chansen har vi ju nu och vi ska göra vårt yttersta för att klara det.

Söndagens möte med Slovakien på Hovet blir därmed betydelselöst sportsligt. Men OIsson lovar en bra svensk insats ändå.

– Framför allt mot allt folk som kommer dit så har vi en skyldighet att bjuda på en bra handbollsmatch.

Han är landslagets stora kvinnomagnet

Fredrik Scherman/TT

Följ ämnen i artikeln