– Ju äldre du blir, ju mer börjar du tänka...

Publicerad:
Uppdaterad:
KONSTNÄREN LARSSON Henke fattar kritan och målar en tavla för Cancerfonden.
KONSTNÄREN LARSSON Henke fattar kritan och målar en tavla för Cancerfonden.

SPORTBLADET

HELSINGBORG. Landslagskamrat med Klas Ingesson under många år och motståndartränare till Pontus Segerström i allsvenskan.

Henrik Larsson tog av förklarliga skäl mycket illa vid sig av förra årets cancertragedier.

– Man får försöka bidra på något sätt, säger han om tavlan han målat till förmån för Cancerfonden.

I årets Fotbollsbibel har en eller flera profiler i varje lag ställt upp och målat totalt sexton tavlor som ska auktioneras bort bland supportrarna och där hela intäkten går oavkortat till Cancerfonden. Henrik Larsson är den enda tränaren som fattat penseln (läs: kritorna), men som gammal lagkamrat till Klas Ingesson i bland annat fotbolls-VM 1994 var han förstås en given kandidat, även om uppgiften var ganska svår.

Fick trea i bild

– Ärligt talat, jag hade ingen aning om vad jag ska måla. Inte en chans att ni hade fått mig att ställa upp på det här om det inte vore för Cancerfonden, säger han med ett snett leende och tar på sig den fiktiva konstnärsbaskern.

– Jag fick en trea i bild, men det var bara för att läraren var snäll.

Tänker mer i dag

Det rådde egentligen dock ingen som helst tvekan om att Larsson skulle ställa upp och han förklarar att reflektionerna över livet och döden blivit fler i takt med att åldern blivit högre.

– Ju äldre du blir, ju mer börjar du tänka på saker och ting. Det är fullt naturligt. När jag var 18 år uppskattade jag inte en soluppgång på samma sätt som jag gör i dag. Du mognar, förändras och får andra värderingar ju äldre du blir. Det är tragiskt vem som än drabbas av cancer, gammal eller ung. Man får försöka bidra till alltihop på något sätt, säger han.
Läs hela den öppna intervjun med Henrik Larsson i FOTBOLLSBIBELN som släpps i butik i morgon torsdag – och buda på hans och hans allsvenska kollegors tavlor till förmån för Cancerfonden här.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN