Laul: Varken plan A eller B fungerade

SPORTBLADET

Den positiva AIK-nyheten inför allsvenskan 2015 är att laget nu har både en plan A och en plan B.

Den negativa?

Ingen av dem fungerade i genrepet.

Det var genrepsfeber i Stockholm under lördagen men efteråt hamnade temperaturen på olika nivåer.

Djurgården och Hammarby vann – AIK och IFK Norrköping förlorade inte.

Djurgården och Hammarby gjorde mål – AIK och IFK Norrköping förblev mållösa.

Själv var jag en av de 2100 åskådarna som tagit mig till Friends för att se två genrep till priset av ett.

Jag möttes av den allt ovanligare men ack så härliga doften av blött gräs, och såg en match som spelades på en matta som håller högsta kvalitet redan i mars månad.

Lite långhårig och tungsprungen tyckte spelarna men det handlade nog mest om att de är vana vid konstgräs, samt att den kommer att klippas kort först till tisdagens landskamp mot Iran.

15 spelare borta

Enligt Friends-vd:n Thomas Perslund sköts underhållet numera av ett ”hemligt gäng” (Jonas Galotta är huvudmisstänkt) men Perslund ville inte släppa några namn då tidigare planskötare fått utstå så mycket kritik att det varit problem att rekrytera nya.

Janne Anderssons IFK Norrköping kom till Solna med 15 spelare skadade eller iväg på landslagsuppdrag, och lät Tesfaldet Tekie (född 1997) göra 90 stabila minuter på centralt mittfält bredvid veteranen och nyförvärvet Daniel Sjölund som visade att han kommer bli precis så nyttig i allsvenskan som ”Peking” hoppas på.

Andreas Alm kontrade med Oscar Linnér i mål och ett fint inhopp av Christos Gravius, också de födda 1997.

Patrik Carlgren är snart tillbaka från U21-uppdrag och kommer att vakta AIK-målet i premiären, vem som ska stå för IFK Norrköping – David Mitov Nilsson eller Marcus Sahlman – ville ”Party-Janne” inte svara på trots Mitov Nilssons färska nolla.

– Jag ska mig en whisky och lotta om det, skojade han efter matchen.

Fler än Goitom måste våga

Båda lagen ser trygga ut i försvarsspelet trots att backlinjerna inte var ordinarie och kommer att se annorlunda ut om en vecka. Men lagdelsmässigt sitter de defensiva grunderna i bägge läger.

Offensivt finns förstås mer att hämta. För IFK Norrköping handlar det om att få igång Christoffer Nyman, nu var Alhaji Kamara det enda hotet mot AIK och honom lyckades ”Nisse” Johansson oftast vara i vägen för även om ett par bollar bakom Gnagets backlinje vittnade om viss tröghet.

Gnagets utmaning är att få fler offensiva spelare än Henok Goitom att våga och kunna.

Goitom ser exemplariskt mjuk och klok ut i allt han gör och tänker men anfallskamraterna är inte riktigt på samma nivå. Goitom får inte alltid bollarna där han borde, och de han släpper vidare blir inte alltid rätt eftersom medspelarna är steget efter.

Varken Nabil Bahoui eller Mohamed Bangura är 90-minutersspelare till premiären enligt Andreas Alm. Men när de väl är det tror jag att resultatet blir att Goitom exploderar, när han slipper göra det mesta själv.

”Det är som schack”

Goitoms år i år? Glöm inte var ni läste det sist.

I försökte halvlek spelade AIK 4-3-3, i andra 4-4-2. Nabil Bahoui såg vilsen ut i vänsterytterrollen men störs alltså av problem med ena låret. När Bangura kom in i andra halvlek fick AIK fast bollen högre upp i planen och ökade trycket men utan att komma till särskilt mycket klarare lägen.

– Inom fotbollen måste man ha olika planer. Våra motståndare har videos på våra matcher. Det är som schack, man måste vara steget före. Egentligen behöver vi en plan C och D också, sa Henok Goitom.

Tanken är god men efter 0-0 i genrepet mot IFK Norrköping är det bara att konstatera att varken plan A (4-3-3) eller plan B (4-4-2) fungerar fullt ut.

Gnaget har en vecka på sig att höja bolltempot samt få igång fler mittfältare än Ebenezer Ofori som ensam utgör lagets centrala hjärta just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM