Anklagas för att ha ”pissat på kungen”

SPORTBLADET

Uppror i Norge efter stjärnans uppträdande

”Kungen förtjänar inte att bli pissad på”.

Under den rubriken får Therese Johaug stor kritik i Norge efter att ha nobbat de avslutande distanserna i norska mästerskapet.

Nu protesterar 27-åringens team i sin tur mot norska skidförbundet.

Therese Johaug lämnade norska mästerskapen i Tromsö redan efter fredagens sprint. Efter valet fick 27-åringen hård kritik, framförallt för att ha avvikit från mästerskapet innan Kung Haralds besök under lördagen och söndagen.

”Respektlösa snorvalpar”

”Kung Harald har huttrat sig igenom 23 NM under sina 25 år som monark. Det borde respektlösa snorvalpar bland skidåkarna tänka på när de skiter i NM”, skrev Adressavisens krönikör Kjetil Kroksäter under rubriken ”Kungen förtjänar inte att bli pissad på” och fick medhåll från bland annat NRK-experten Fredrik Aukland och TV 2-experten Oddbjörn Hjelmeset.

Nu svarar Johaugs läger och skyller allt på ett missförstånd. Managern Jörn Ernst riktar istället kritik mot Norges skidförbund som i sitt pressmeddelande förklarade Johaugs, och lagkamraten Heidi Wengs, avhopp från NM med att landslagsåkarna var slitna och ville prioritera kommande världscup-tävlingar.

”Förstår att folk reagerar”

– Jag förstår att folk reagerar när de tror att hon reser hem för att hon prioriterar bort NM och inte vill vara där när fakta är att hon var sjuk med magkramper och feber. Det känns orättvist och tråkigt när det blir så här. Om Therese bestämt sig för att bara gå en tävling i NM hade hon inte valt sprinten. Hennes plan var att gå två discipliner, säger Ernst till VG.

Nu ber också norska skidförbundet om ursäkt.

– Jag håller med, det var väldigt klumpigt hanterat av oss. Vi borde ha skrivit att det låg hälsoskäl bakom beslutet, säger sportchefen Vidar Löfshus.