OS i Rio 2016

Otäcka bilderna från OS-vattnet

Av: 

Kristopher Karlsson

SPORTBLADET

”Ännu en skam för Brasilien

Förorenat vatten fyllt med avloppsvatten och sopor har orsakat ännu en stor fiskdöd i Rio de Janeiro.

Denna gång är det Rodrigo de Freitas-sjön som är drabbad.

Om ett och ett halvt år ska världseliten inom rodd göra upp om OS-medaljer i sjön.

De olympiska spelen kommer till Rio de Janeiro i Brasilien sommaren 2016 och allt är långt i från frid och fröjd.

En stor del av tävlingarna – bland annat roddtävlingarna – ska avgöras vid Rodrigo de Freitas-sjön. Där är det långt ifrån olympisk stämning just nu.

Mängder med död fisk vilar på vattenytan och har flutit i land. Enligt nyhetsbyrån AP är fiskdöd vanligt i Rios vatten som fylls med avloppsrester och sopor.

”Man ror och börjar må illa”

För ett par dagar sedan inleddes den senaste stora fiskdöden, och efter att lokala invånare klagat över lukten har myndigheterna kämpat med att rensa bort all fisk.

– Varje år äger detta rum. Ibland är det på stor skala, ibland på mindre skala. Det är en ännu en skam för Brasilien, säger fotografen Alex Moutinho som bott vid sjön i över 30 år.

Och bland de lokala roddarna är det tufft att träna.

– Man ror men börjar snabbt att må illa, så man måste bryta och gå och vila. Fisken kommer i vägen när man försöker ro, säger lokala roddaren Joao Gabriel Raize till nyhetsbyrån Reuters.

I ett uttalande från stadens miljövårdsverk beror den senast fiskdöden på ökade mängder regn på sistone som höjt vattennivåerna och i sin tur får vattentemperaturerna att sjuka drastiskt. I uttalandet menar att fisken, som är av arten staksill, är känslig för variationer i vattentemperatur.

Hinner inte åtgärda

Men kritiker menar att det ännu en gång är utsläppen som har en förödande effekt på miljön. Kvaliteten på Rios vattenvägar har varit ett omdebatterad ämne inför de olympiska spelen och myndigheterna lovade tidigare att rensa upp vattnen kring Guanabarabukten där segeltävlingarna ska avgöras. Nu erkänner dock myndigheterna att det löftet inte kommer att uppfyllas, vilket lett till oro hos de olympiska seglarna över att hälsoriskerna det innebär att tävla i avloppsfyllda vatten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vi har samlat upp kvällens hetaste fotbollsmatcher på Topptipset. Syna ligorna och hitta ditt system. Når du 8 rätt? | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

OS i Rio 2016

Brasilien

Rio de Janeiro

Miljöfrågor

Friidrott