Poker

Profilerna talar ut – om sexismen

Av: 

Minimedia

Viktor Blomberg

SPORTBLADET

Kvinnliga programledaren: ”Träffade rätt i hjärtat”

Sexism och kvinnohat inom pokern har blivit ämne för debatt den senaste veckan.

Flera profiler har fått nog och säger nu ifrån, samt berättar om hur de behandlats genom åren.

– Jag har mognat, men det har inte pokerkulturen, säger Kristy Arnett.

Kristy Arnett
Kristy Arnett

I veckan har problemet med sexism och kvinnohat inom pokervärlden varit omdiskuterat och lett till debatter och rubriker.

En av de bakomliggande orsakerna var en bild stjärnan Phil Hellmuth postade på Twitter, där han står tillsammans med två kvinnliga pokerspelare, Samantha Abernathy och Jessica Dawley.

Snart dök det upp kommentarer från andra användare om att de två kvinnorna lyckats i sina karriärer enbart på grund av hur de ser ut.

Profiler säger ifrån

Flera profiler har gått ut och markerat mot sexismen i allmänhet och ovanstående kommentarer i synnerhet.

En av dem är pokerproffset och programledaren Kristy Arnett, som synts hos både Cardplayer och Pokernews. Hon postade en video där hon berättar om sina upplevelser.

– Två veckor efter min pokervideodebut såg jag inlägg på ett forum som ’hon har sneda tänder, som om hon blivit sparkad av en häst’ och ’har hon blivit slagen i ansiktet med en stekpanna?’. Folk på internet sa att jag inte förtjänade att intervjua de här pokerproffsen för att jag hade för små bröst. Det träffade rätt i hjärtat, berättar Arnett i videon och fortsätter.

”Inte bara män”

– Då var jag ung och naiv. Nu har jag mognat, men det har inte pokerkulturen. Kvinnor får höra att vi ska vara på ett visst sätt, snygga, sexiga och talangfulla, men om du är det uppskattas inte det heller. Det är inte bara män som gör så här, även kvinnor. Objektifiering och skambeläggandet av kvinnor finns på flera håll i samhället.

En annan som reagerat och gett sig in i debatten är före detta proffset Shane Schleger.

– Det är tröttsamt. Ingen framgångsrik kvinna har någonsin uppnått sin status bara på grund av sitt utseende, skriver han bland annat i ett blogginlägg.

Du kan läsa hela Shane Schlegers inlägg här och se Kristy Arnetts video här. Även pokerspelaren Cate Hall har skrivit en uppmärksammad text om sin syn på sexismen. (OBS, externa länkar!)

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Poker

ÄMNEN I ARTIKELN

Poker

Sexism