Längdchefen: ”Vi sitter inte och rullar tummarna”

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET / 85527

avMalin Wahlberg, Petra Thorén

SPORTBLADET

VAL DI FIEMME. Rikard Grips kontrakt går ut i sommar – men succétränaren öppnar för att förlänga över VM 2019.

Det är dock inte säkert att skidförbundet ger honom fortsatt förtroende.

– Vi sitter såklart inte och rullar tummarna, säger längdchefen Johan Sares. 

Rikard Grip, som jobbat i landslaget sedan 2009, tog över som förbundskapten i april 2013. Det har blivit 31 mästerskapsmedaljer under Grips ledning, men i juni går kontraktet ut.

Förbundskaptenen öppnar dock för att förlänga kontraktet över VM i Seefeld 2019.

– Ja, det kan jag absolut tänka mig att göra. Men det gäller att saker faller på plats på ett bra sätt. Men jag trivs på mitt jobb och med skidförbundet som arbetsgivare, säger han och fortsätter:

– Jag har fortsatt att jobba med saker inför nästa år som lösningar för bra boende under VM. Men det innebär inte att det är ett givet tecken på att jag ska vara kvar. Hur saker ska se ut är det inte jag som bestämmer. Det är en viktig fråga för förbundet att fundera på hur man vill formera teamet i framtiden.

OS blir avgörande

Expressen var först med att skriva att Grip är osäker på framtiden. Förbundskaptenen har tillsammans med sambon Jenny fått sitt andra barn i somras. Familjesituationen har förändrats vilket förstås påverkar förbundskaptenens framtida val.

Men det är heller inte säkert att Grip erbjuds nytt kontrakt trots mästerskapssuccérna. 

– Vi måste prata om situationen naturligtvis, säger skidförbundets längdschef Johan Sares och fortsätter: 

– Det är för tidigt att säga än. Jag vill inte diskutera det på allvar än. Vi är medvetna om att avtalen går ut och sedan får vi diskutera tillsammans och se hur framtiden ska se ut. 

Hur mycket beror det på hur det går i OS?

– Det är elitidrott vi håller på med och där är det ganska lättmätbart med tanke på att vi har sportsliga resultat. Det är naturligtvis en del i det att vi utvecklas i rätt riktning så det är en jätteviktig faktor naturligtvis. Men jag är jättepositiv till Rikard och hela gänget, men vi har inte satt oss ner och tagit den diskussionen.

”Rullar inte tummarna”

Sares har förberett sig på att Grip kanske inte blir kvar. 

– Ja, vi sitter såklart inte och rullar tummarna. Man tänker på olika scenarior hur det kan bli. Men först och främst ska jag sätta mig med Rikard. Det är första steget. 
När gör ni det? 

– Jag känner nog ingen direkt panik. Nu är det så hektiskt ändå i vardagen, därför tror jag att det inte alltid är att man ser bäst på saker nu under säsongen. Hans kontrakt går ut den sista juni så det finns tid kvar.

ARTIKELN HANDLAR OM