Flinck: Sverige måste komma på kanten med tillvaron

Foto: Fredrik Sandberg/TT
SPORTBLADET

SPLIT. Sverige kom på kant med tillvaron mot Island.

Mot Serbien måste man komma på kanten med tillvaron.

Det är bara VM-konceptet som kan ta Blågult tillbaka in i EM.

Annars åker man nog ut redan i kväll.

I en internationell konkurrens har Sverige sina främsta spelare på kanterna (och i målet).

De fyra kantspelarna i EM-truppen håller exempelvis till vardags till i de fyra klubbar som dominerat världens bästa liga de senaste åren.

I VM senast hade bara Spanien fler avslut och mål från kanterna än Sverige. Blågult gjorde i snitt 5,7 mål på 7,7 skott från kanterna och det var just bredden i avsluten som var hemligheten i det framgångsrika uppställda anfallsspelet i VM för det skapade efterhand större utrymme centralt också för till exempel Jim Gottfridsson.

I debaclet mot Island i EM-premiären hade Sverige tre rena kantskott (som man visserligen gjorde tre mål på).

Den siffran måste helt enkelt upp, helst fördubblas, mot Serbien i kväll. För serberna vill helst ha in de svenska avsluten centralt för det är där de är, som Jim Gottfridsson säger, ”stora, starka och grisiga”.

Då går nacksenan...

Ett kvickt, tempostarkt uppställt anfallsspel med mycket djup, som i VM, borde passa mycket bra mot det tröga, storväxta serbiska försvaret i kväll. Där är Albin Lagergren en nyckel. Högernian måste höja sig en klass från premiären och visa att han kan leverera också när han är påpassad, som han numera är efter sitt briljanta VM då han kom från ingenstans.

Överhuvudtaget behöver Sverige hitta tillbaka till det koncept som gav framgång i VM: ett starkt målvakts- och försvarsspel som per automatik ger lätta kontringsmål.

Sverige ska springa ifrån Serbien för det serbiska hemspringet är nog ännu trögare än deras uppställda försvarsspel.

Efter att fått tio mål i baken mot Kroatien är det upplagt för Sverige att kuta från Serbien direkt när matchen börjar i kväll. Då lär nacksenan gå rätt snabbt på serberna.

Men Serbien har förstås spetskvaliteter också. Trots att de saknar många storspelare (senast högernian Marko Vujin som skadade sig i premiären) har de en niometerslina som individuellt är mycket stark.

Men serberna har i många år haft svårt att få ihop de här individualisterna till ett lag. Hade de bara lyckats bättre med det hade de varit en medaljkandidat.

När Boquist sågades trots 17 mål

När jag pratade med Magnus Wislander här i Split i går kom han in på en intressant sak.

Vi var många som tyckte att Jim Gottfridsson var den ende som levererade framåt de första 40 minuterna och han blev bäste svenske målskytt med sex mål på tolv avslut.

– Martin Boquist gjorde en gång 17 mål i en SM-final och RIK förlorade. Alla hyllade honom. Men RIK:arna talade om att han var hur dålig som helst för det var inte meningen att han skulle göra 17 mål utan han skulle driva de andra så de var bra, sa Wislander där vi stod ute på en stor terrass på spelarhotellet och tittade ut över Adriatiska havet och ned på de maffiga yachterna under oss.

– Det är handbollens dilemma. Är det någon som glänser blir de andra osynliga. Så får det inte vara i Sverige. Det blev lite felaktigt mot Island. Gottfridsson hade tolv avslut men det kanske han inte ska ha utan de ska fördelas på de andra. När Sverige är bra är man ett lag. Det var man inte mot Island. Det blev för individuellt. Jim gjorde det på ett bra sätt stundtals men de andra måste komma i gång och det blir hans uppgift som spelmotor att få det. Det är hårfint, sa Wislander.

Tror på det här laget

Jag gick in i hotellet igen och frågade Gottfridsson om han tog f-ö-r stort ansvar avslutsmässigt mot Island och det kunde han hålla med om.

Kristján Andrésson ville inte riktigt svara på frågan utan svarade att Gottfridsson ”tog det ansvar han kände han behövde ta”.

***

Men det var gott gry i grabbarna, som man säger, när de mötte upp på hotellet för en pressträff.

Jag tror fortsatt på det här laget och ser inte någon anledning att göra några drastiska ändringar i varken taktik eller manskap.

Man har gjort en bottenmatch på 1,5 år under Andrésson. Givetvis ska man fortsätta tro på det man gör.

***

Seger mot Serbien, vilket jag verkligen tror på, och Sverige kan fortfarande gå vidare med fyra poäng till mellanrundan.

Men vid en förlust mot Serbien varpå Kroatien slår Island senare i kväll (vilket är högst troligt) så är Sverige faktiskt ute ur EM med en gruppmatch kvar. Då hjälper det inte ens med en vinst mot Kroatien.

Serbien-Sverige sänds i TV3 på söndagen klockan 18.15!