Stjärnans mål: Ta X Games till Sverige

Thorgren om nya rollen: Vore grymt för svensk snowboard

Liberalerna vill ta X Games till Sverige.

Nu kan Sportbladet avslöja att partiet engagerat snowboard-stjärnan Sven Thorgren för att göra verklighet av drömmen.

– Jag vill vara med och pusha sporten framåt, säger Thorgren.

Norska VG skrev i mars förra året om de då hemliga planerna för att ta X Games tillbaka till Norden, eventet som 2016 arrangerades i Oslo. Mediaföretagen SVT, danska DR, finska YLE och norska TV2 träffade då representanter för Nordiska ministerrådet, norska UD, Köpenhamns stad och Tampere stad för diskutera förslaget att ta extremsportens OS på en tiodagarsturné i Norden där värdstäderna Stockholm, Köpenhamn, Hafjell och Tampere skulle dela upp evenemangen mellan sig.

Nu blir frågan också politisk sak i Sverige. Liberalernas ledamot i Stockholms idrottsnämnd Daniel Fava lanserade i tidningen Stockholm Direkt häromveckan partiets vilja att ta X Games till Stockholm 2020. Nu kan Sportbladet avslöja att partiet också engagerat en tung ambassadör för att göra verklighet av drömmen.

”Vore grymt för svensk snowboard”

Sveriges största snowboard-stjärna Sven Thorgren blir ansiktet utåt för kampanjen.

– Jag vill vara med och pusha sporten framåt och jag tror att X Games hade varit otroligt positivt för snowboard i Sverige. Att dessutom få visa upp Sverige för de 150 länder som kommer se X Games är bra marknadsföring. Men framförallt vore det riktigt grymt för svensk snowboard och därför är jag någon form av ambassadör, säger Thorgren till Sportbladet.

Är det fortfarande ett delat arrangemang som diskuteras?

– Jag vet inte exakt, det är inte hugget i sten ännu, men det jag hade velat se är att vi får big air och kanske rail jam helst i Hammarbybacken eller Väsjöbacken (i Sollentuna). Det vore bra om vi dessutom kan få med skate och så i det hela. Det hade varit riktigt ballt. Att få köra X Games på hemmaplan.

Hur ser du på att det här nu samtidigt blir en partipolitisk fråga?

– Det blir så när det handlar om stora arrangemang. Det är samma sak när du försöker få till OS och sådana grejer. Men för mig personligen tycker jag att det här är något som verkligen gynnar Sverige och blir det en politisk fråga då så är det bara bra. Det är bra att de vill vara med och satsa.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.