Wolfgang Pichler jublade – och hoppas på OS

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Wolfgang Pichler hade dubbla anledningar att jubla efter OS-beskeden i Oberhof.

Själv vill han fortfarande tro på ett positivt sådant för sig själv.

– Jag hoppas fortfarande, jag slåss för mitt rykte och inget är officiellt, säger han.

Det var en sällan skådad svensk skidskyttefest i Oberhof i dag.

Först tog damerna, utan toppåkaren Hanna Öberg, en tredjeplats på damsidan. Sedan följde ett oprövat herrlag upp med en sensationell seger.

– Vi har väntat på det här, vi var verkligen dagens lag, säger Wolfgang Pichler.

Är du överraskad över herrarnas lopp?

– Nej. Ingen tror på herrlaget men jag har alltid sagt att det är deras lag som har de bästa chanserna. Redan från början sparkade jag ut äldre åkare och kollade på de med hög åkkapacitet och jag vet att det här laget har hög kapacitet. Vi har haft som mål hela året att göra bra i stafett.

Tuff uttagning väntar

För Wolfgang Pichler väntar nu tuffa beslut kring vilka herråkare som ska få åka till Sydkorea. De tre avslutande åkarna, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström, kan vara mer eller mindre säkra på en biljett, men kampen om förstasträckan lever ännu. Peppe Femling har gjort en fin startsträcka redan under säsongen och nästa helg i Ruhpolding är det Torstein Stenersen som får chansen att starta stafetten. Fem man får en OS-biljett.

En som inte ser ut att få en OS-biljett är Pichler själv. Efter IOK:s beslut att alla inblandade i Sotji-OS 2014 inte får en ackreditering har SOK och skidskytteförbundet räknat bort tyskens medverkan.

– Allt tyder på att han inte får följa med, sa skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin strax före jul.

Men när Sportbladet pratar med Pichler så har han fortfarande hopp om att få åka till OS.

– Det är inte säkert att jag portas, vi väntar fortfarande på ett officiellt besked. Allt är bara en spekulation, säger han.

”Helt galet”

Du hoppas fortfarande?

– Ja, jag hoppas. Jag slåss för mitt rykte. Allt det övriga kan jag organisera hemifrån. För mig är det viktigt att jag får en rättvis förhandling. Jag kommer gå till rätten om jag inte får åka, då har jag den bästa advokaten i Tyskland, säger Pichler och fortsätter:

– Problemet är att inget är officiellt. SOK har ställt en fråga till IOC om jag är på deras lista och de ska få svar nästa vecka. Vad ska jag göra när jag inte ens vet något. Det är helt galet, jag får höra allt genom media.

På skidskytteförbundet är man inte medvetna om några förändringar i läget med Pichler.

– Som vi ser det hela i dag bedömer vi att dörren är stängd, säger ordförande Olle Dahlin.

”Ser mörkt ut”

Lars Markusson, presschef på SOK, är också pessimistisk.

– Wolfgang har rätt i att det inte finns någon lista över folk som inte får åka, men riktlinjerna är fastslagna och där ser det mörkt ut.

Har ni ställt frågan till IOK?

– Ja det gjorde vi redan första kvällen när beskedet kom. Vi har inte fått något rakt svar, men vi har fått riktlinjerna fastslagna, säger Lars Markusson.

Foto: Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN
Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM