Vann Jerringpriset – men ifrågasätts av profilerna

Av: Fredrik Jönsson, Frida Fagerlund, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Peder Fredricson vann Jerringpriset – igen.

Flera idrottsprofiler ansåg att Sarah Sjöström borde ha vunnit.

– Det hon gjorde i år var enastående, säger proffsboxaren Mikaela Laurén.

– Allt hon har åstadkommit under året slår alla andra svenska idrottare ganska klart, jag tycker hon är i särklass, säger SVT:s tv-kommentator Jacob Hård.

Vid Idrottsgalan 2017 vann Peder Fredricson Jerringpriset framför näsan på golfaren Henrik Stenson. Den här gången besegrade han Sarah Sjöström.

Fredricson vann Jerringpriset för andra året i följd. Han fick flest röster av folket, 38 procent mot Sjöströms 30 procent.

Men det finns de som hellre hade sett att priset hade hamnat hos Sjöström.

– Jag tycker att han har gjort en fantastisk prestation, och jag är jätteglad för hans skull. Jag förminskar verkligen inte det han har gjort, tydligen vill folket att han ska vinna. Det tycker jag är jättekul. Men jag tycker Sarah borde ha vunnit. Det hon gjorde i år var enastående, säger proffsboxaren Mikaela Laurén.

– Men om folket tycker Peder ska vinna, så självklart. Jag kan inte säga annat än grattis till honom. Hans prestation var också enastående, men i mitt hjärta är det Sarah - jag tycker hon förtjänar att vinna priset.

Vill göra om priset

Jacob Hård, kommentator på SVT, är av samma åsikt. Han vill även att man gör om priset.

– Han (Peder) gör åter den populäraste idrottsprestationen, det är det jag tycker man ska kalla priset för. Det är det som det är, säger Hård.

– Jag tycker att man ska kalla det för det som det är. Ett pris till den populäraste, eller av folket mest älskade prestation – inte den bästa. Och den har han ju utan tvekan gjort.

Tycker du någon annan av slutkandidaterna var en mer värdig vinnare?

– Jag skulle ha röstat på den som hade gjort den bästa idrottsprestationen under året - och då hade jag röstat på Sarah Sjöström.

Varför det?

– Allt hon har åstadkommit under året slår alla andra svenska idrottare ganska klart, jag tycker hon är i särklass.

Anja hade velat se Tove få pris

Anja Pärson hyllar Peder Fredricsons EM-guld. Men hon väljer samtidigt att lyfta Sarah Sjöström och Tove Alexandersson, som slutade trea i omröstningen.

– Det är svårt att bedöma olika prestationer. Ibland kommer det idrottare som är bra för att vara sanna - Sarah är en av dem. Ingemar Stenmark var en av dem. Sarah är den som skriver historia just nu. På det sättet skulle Sarah ha haft det. Men samtidigt, Peder är helt klart en värdig vinnare, säger Pärson.

– Den som hade varit en värdig vinnare i kväll tycker jag är Tove. Den var den enda som jag tyckte saknade att få ett pris. Alla andra tyckte jag var värdiga vinnare, men på något sätt hade jag velat se henne få pris.

Publicerad:

LÄS VIDARE