Mental coachning i Jönssons OS-jakt

Flera gånger om dagen: ”Jag har haft ett minutschema...”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Emil Jönsson med sin fysioterapeut, Fia Bringby, under förberedelserna inför dagens tävling.
Foto: PONTUS ORRE
Emil Jönsson med sin fysioterapeut, Fia Bringby, under förberedelserna inför dagens tävling.

KRANJSKA GORA. Emil Jönsson lämnar inget åt slumpen i sin jakt på en OS-biljett.

Skidåkaren har underkastat sig ett slaviskt schema de senaste veckorna – med mental coachning flera gånger per dag.

– Det har varit så jäkla uppstyrt, men jag måste leverera, säger han till Sportbladet.

Emil Jönsson, 32, riskerar att missa OS. Men den rutinerade skidåkaren, som tagit två OS-medaljer och två VM-medaljer, kommer inte ge sig förrän dörren är stängd.

I dag står den på vid gavel och ett bra resultat likt det i Dresden, femte plats i fristilssprint, är vad som krävs i den klassiska sprinten i Planica.

För att klara det har Emil Jönsson gått in i vad han liknar en mästerskapsbubbla.

De senaste veckorna har han levt asketiskt för att locka fram formen.

– Jag har haft ett minutschema. Mental coachning flera gånger per dag, kostupplägg, träff med fysiolog flera gånger per dag, säger Emil Jönsson och sneglar på klockan.

– Jag måste snart till gymmet igen... Det är som ett mästerskap i morgon.

Haft en strulig höst

Att Emil Jönsson hamnat i den här situationen beror delvis på skador och sjukdomar.

En fin sommar svängde över i en strulig höst och redan då övervägde sprintåkaren och hans team att satsa allt på ett kort just här i Planica.

Planen ändrades inför jul, men en sjukdom satte stopp för Tour de Ski och nu står Emil Jönsson med klassiska skidorna under fötterna och en börda på sina axlar.

– Nu är vi tillbaka på plan A. Ett lopp. Det är nästan det som gjorde att jag tände till förra helgen. Det var allvar.

Du slarvade i Piteå helgen för det..?

– Det är svårt att motivera sig själv till hundra procent på en Skandinavisk cup. Det är OS jag vill vara på.

”Klassisk sprint jag ska prestera i”

Landslagsledningen och Sveriges Olympiska kommitté ser inte bort från femteplatsen förra helgen i Dresdens världscup, men banan var kort, loppet i fri stil och flera konkurrenter saknades.

– Det är klassisk sprint jag ska prestera i. I prologen i Lillehammer var jag sjua. Ser man en platt skejtbana som i Dresden borde den passa mig sämst. En längre klassisk bana borde passa mig bättre.

– Jag tror att de är lite osäkra på mig. Nu har jag har inget val. Det går inte att hoppas på en plats, det är bara att gå ut och visa. Jag måste leverera...

I lördagens sprint är det ytterligare en herråkare som slåss om en plats i OS-truppen. Viktor Thorn, 21 år.

Emil Jönsson hoppas de båda får åka.

– Det vore kul om Viktor presterade. Jag kommer inte bli sur om han åker bra, men min förhoppning är att vi båda sitter med en OS-biljett efter den här helgen, säger Jönsson.

Ni har under hösten haft en del gliringar på era sociala medier du och Viktor?

– Viktor är en härlig vän. Och han är bra på att skriva... Det är kul med de yngre som kommer in och stressar oss äldre. Det är lite gliringar...

Viktor Thorn själv:

– Man gör det på alla. Det är mer på skämt... Det är jobb det här, men vi har en bra stämning i laget. Det tror jag är bra för alla.

Vad har tiden i träningsgruppen betytt?

– Man får hårdhet och utvecklas för att ta de stegen som krävs för att nå världseliten. Jag tror att jag kan åka och vara topp 15 om jag har en bra dag.

ÅKARNA SOM JAGAR SISTA OS-PLATSERNA

LÄNGDSKIDOR

Viktor Thorn, 21

Disciplin: Sprint och distans.

Stjärnskott som haft sparsamma framgångar i världscupen med en plats under topp 30. Vass i Skandinaviska cupen nyligen. Kör sprint och distans i Planica i helgen. Aktuell som framtidsnamn.

Emil Jönsson, 32

Disciplin: Sprint och distans.

Har haft skadeproblem och sliter nu för en OS-biljett. Femteplatsen i Dresden förra veckan räcker inte, behöver topp-åtta resultat i dagens sprint. Aktuell för sprint, men kan åka distans, teamsprint och stafett.

Emma Wikén, 28

Disciplin: Distans.

Rutinerad distansåkare med en topp-tio-plats i världscupen i vinter. Uppåtgående form. ”Jag måste prestera på topp på söndag. Jag känner pressen och måste göra mitt bästa lopp under den här säsongen” säger Emma Wikén.

Maria Nordström, 26

Disciplin: Distans.

Skrällde med femteplats under Tour de Ski i den galna masstarten i Oberstdorf. Kan få chans vid bra lopp i Planica i morgon. Men konkurrensen hård och känslan är att de som finns i A-lagets träningsgrupp går före.

Anna Dyvik, 23

Disciplin: Sprint och distans.

Succé i fjol, men har inte tagit de stora kliven i år. Kan ändå få en biljett sett till framtidskriteriet. Vass i Dresden förra helgen, men osäker på formen. ”Åker jag inte bra här så har jag inte att göra i ett OS heller”, säger Dyvik själv.

Linn Sömskar, 28

Disciplin: Sprint.

Dagens sprint är den tredje i klassisk stil i vinter, OS-disciplinen. Linn har haft bästa resultatet av de som slåss om en plats nu. Hon var elva i Ruka. ”Jag har ju den och hoppas att det betyder något. Jag vill ta mig till en semifinal, det hade känts bra”, säger Linn Sömskar.

Evelina Settlin, 25

▪▪ Disciplin: Sprint.

Var på 14:e plats i Ruka och 16:e i Lillehammer på de två klassiska sprintarna som varit. Har haft det tuffare på distans, men kan vara aktuell även där. ”Det som talar är väl att jag är ganska stabil. Jag är ganska allsidig”, säger Evelina Settlin.

Jonna Sundling, 23

Disciplin: Sprint.

Formen på väg, men fortsatt en bit kvar. 19:e plats som bäst i klassisk sprint i världscupen i år. ”Jag har väl en chans, kroppen känns pigg och jag får göra så gott jag kan i sprinten”. Aktuell enligt framtidskriteriet.

ALPINT

Kristoffer Jakobsen, 24 

Disciplin: Slalom, ev. storslalom 

Åkte med sent startnummer in på en smått sensationell niondeplats efter första åket i Wengen senast, men körde bort sig i andra och slutade 25:a. Har två slalomtävlingar kvar på sig att klara kvalificeringskraven, men lär ändå bli nominerad av landslagsledningen. 

Lisa Hörnblad, 24 

Disciplin: Störtlopp, Super G, alpin kombination

Har vunnit två Europacuptävlingar och tagit världscuppoäng i två av fyra världscuptävlingar den här säsongen. Lär bli nominerad av landslagsledningen. 

Felix Monsén, 24 

Disciplin: Störtlopp, Super G, alpin kombination

Har tagit poäng i två av elva världscuptävlingar den här säsongen, båda gångerna i alpin kombination. Kommer att nomineras av landslagsledningen. 

Lin Ivarsson, 22

Disciplin: Störtlopp, Super G, alpin kombination

Har bara kört fyra världscuptävlingar den här säsongen och har en 38:e plats som bäst. Ivarsson kör dock i Cortina i helgen och kan komma att nomineras som ett framtidsnamn.

SNOWBOARD, BIG AIR OCH SLOPESTYLE: 

Niklas Mattsson, 25

Slutade femma i slopestyletävlingen förra helgen och är nominerad av förbundet till SOK i både slopestyle och big air. Beslut väntas komma i början på nästa vecka. 

Måns Hedberg, 24 

Har en hälskada som han dras med. Om den blir bättre närmaste dagarna kommer förbundet nominera även Hedberg till både slopstyle och big air på OS. 

Skidor, slopestyle: 

Emil Granbom, 20, Oliwer Magnusson, 17

Tre namn är redan uttagna i herrarnas slopestyle. Den sista platsen står mellan Emil Granbom och Oliwer Magnusson. Kampen beskriver sportchef Stefan Karlsson som ”dött lopp” och allt avgörs i helgens tävlingar i USA. En av talangerna blir garanterat nominerad. 

Emma Dahlström, 25

Kämpar för att komma tillbaka fullt ut efter sin knäskada. Har dels helgens tävlingar i Mammoth Mountain, där hon är regerande vinnare, och nästa veckas X-games på sig att visa form. 

PUCKELPIST

Felix Elofsson, 22

Landskrona-åkaren har haft en stadigt uppåtgående kurva och slutade åtta så sent som förra helgen. 

En bra tävling till i kanadensiska Tremblant i helgen och Elofsson blir nominerad till OS. Bör få ja på framtidskriteriet. 

Loke Nilsson, 19 

Gjorde en vass första tävling i Ruka där han slutade på tionde plats. Men behöver något liknande nu för att bli nominerad. Ligger steget efter Elofsson om de både åker jämnt. Ska båda bli nominerade behövs troligen toppresultat. 

Skicross:
Inga ytterligare åkare är aktuella för OS-nominering.

Sammanställning: Erik Karlsson och Malin Wahlberg

Publicerad:

LÄS VIDARE