”Det sämsta som kunde hända Sverige”

Tappat över 1000 landskamper

Publicerad 2017-01-11

Johan Jakobsson.

PARIS. Nyckelspelaren Johan Jakobsson missar de första tre VM-matcherna – minst.

Det är ett dråpslag för Sverige – som nu tappat över 1000 landskamper när veteran efter veteran lämnat in.

– Det var det sämsta som kunde hända, säger experten Per Johansson.

Efter OS tackade Kim Andersson, Tobias Karlsson, Fredrik Petersen och Mattias Andersson för sig i landslaget.

Därefter meddelade Jonas Källman att han inte kan spela VM då han ska bli pappa i dagarna.

Som om inte det vore nog meddelades det på onsdagskvällen att Johan Jakobsson, som drabbades av en lindrig hjärnskakning i fredags mot Norge, inte åker med laget till Paris på torsdagen och missar de tre första VM-matcherna – minst.

Tillsammans har de sex spelarna gjort över 1000 landskamper och spelat massor av mästerskap.
Jakobsson var den näst mest rutinerade sett till antalet landskamper i VM-truppen bakom Niclas Ekberg.

I EM:s all star team

Han togs ut i EM:s all star team i fjol, var en av få svenska ljusglimtar i OS och i sin enda match under uppladdningen visade 29-åringen upp en fantastisk form när han bombade det norska laget sönder och samman med sitt skytte.

– Det här var det sämsta som kunde hända Sverige om man tittar på utespelarna, säger Kanal 5:s expert Per Johansson.

– Det blir helt andra spelregler plötsligt. Det är ett jätteavbräck. Han har varit en av landslagets bästa spelare de senaste 18 månaderna och det här laget behöver verkligen rutin, säger expertkollegan Ljubomir Vranjes, som tränar Jakobsson till vardags i Flensburg.

Förbundskapten Kristján Andrésson:

– Han är en av våra mest etablerade spelare och har en viktig nyckelroll i vårt lag. Vad det här innebär återstår att se.

Truppen spikas i eftermiddag

Klart är att Sverige tappar sitt stora skyttehot från högernio då reserven Andreas Cederholm är en halvdistansspelare och mer lik den andre högernian Albin Lagergren i spelstil.

Cederholm följer med till Paris men Andrésson kommer inte meddela spelarna förrän på eftermiddagen vilka 15 eller 16 av de 17 VM-resenärerna som skrivs in i truppen.

Ni har hopp om att Jakobsson ska ansluta senare?
– Det är definitivt min förhoppning. Men det är fortfarande en lång bit ifrån. Jag hoppas verkligen att han för sin egen skull tillfrisknar så snabbt som möjligt. Sedan ska han kunna spela handboll också. Vi får se hur han reagerar då.

Ni har tappat över 1000 landskamper?
– Någon gång måste generationsväxlingen ske. Sedan kan man alltid ha en förhoppning om att den sker i en hyfsad takt. Nu har den gått väldigt snabbt. Men det är inget jag kan göra åt. Nu ska vi ingjuta mod hos de som är här, säger förbundskaptenen.