Sjarapovas drag kan hjälpa Therese Johaug

SPORTBLADET

Dopningsavstängde Maria Sjarapova fick sitt straff förkortat med proportionalitetsprincipen.

Nu kan Therese Johaug få sin kommande dom reducerad med samma förklaring, enligt NRK.

– Det finns inga skäl att stänga av henne, säger advokaten Christian Hjort.

Foto: TT

I morgon inleds förhandlingarna kring Therese Johaugs kommande dopningsdom.

Den norska skidstjärnan är avstängd i väntan på domen som föreslås bli en 14 månader lång avstängning.

– Jag är glad över att påtalsnämnden tror på det jag sagt. Men jag förstår inte hur det som har skett kan ligga till grund för 14 månaders avstängning, sa Johaug i samband med förslaget.

Ska ta hjälp av Sjarapova

Men nu ska Johaug ta hjälp för att få sitt straff kortat.

Enligt norska NRK ska skidstjärnans advokater använda samma argument som Maria Sjarapova använde när hon stängdes av för dopning.

Den ryska tennisstjärnan tog hjälp av proportionalitetsprincipen – att straffet står i proportion till brottet – och fick sitt straff kortat från två år till 15 månader.

– Det är en princip som även idrottens brottsbekämpande myndigheter brukar använda sig av och används i flera Cas-beslut. Om inte brottet är i relation till straffet måste straffet minskas, säger Therese Johaugs advokat Christian Hjort.

Får stöd av experter

Flera experter i ämnet ser även likheter mellan fallet Sjarapova – som dömdes för att ha använt meldonium – och Johaug då de inte dopat sig med avsikt.

Och Johaugs advokat tycker att 14 månaders avstängning strider mot proportionalitetsprincipen.

– Ja, vi anser fortfarande att det inte finns några skäl till att stänga av henne. Och om det fortfarande finns skäl att stänga av henne, anser vi att avstängningen ska vara betydligt kortare än 14 månader, säger Hjort.