Betalar miljoner – för norsk mat i OS

”Handlar om att skydda åkarna”

SPORTBLADET

BEITOSTÖLEN. Norge slår på stort i Pyeongchang.

Utövarna får ett helt eget hotell – utanför OS-byn.

– Dels för att vi inte vill bli smittade av sjukdomar, dels för att få äta riktig norsk mat, säger landslagschef Vidar Löfshus.

1 av 2 | Foto: booking.com
Olive Boutique Hotel, där Norges skidstjärnor ska bo.

Olive Boutique Hotel.

Så heter Norges egna OS-boende.

Där ska längd- och skidskyttelandslaget bo, helt avskilt från övriga länders OS-deltagare.

Kostnaden? Upp emot fem miljoner kronor.

– Vi delar på kostnaden, säger längdlandslagets chef Vidar Löfshus till Sportbladet.

– Vi betalar omkring en halv miljon, skidskytteförbundet likaså, sen tar Olympiatoppen (Norges olympiska kommitté) resten.

Enligt Nettavisen kommer hotellet att specialanpassas för den norska truppen. Delar av dess innandömen ska målas om, det ska läggas nytt parkettgolv – och en norsk firma ska komma dit och desinfektera hela bygget mot bakterier och mögel.

– Vi vill ha kontroll på grejerna. Det här handlar ju delvis om att skydda våra åkare från sjukdomar, säger Vidar Löfshus.

”Har egen bagare”

Men det handlar om också om en annan – minst lika viktig – sak.

Nämligen att få äta vad de vill.

– Om vi är i OS-byn måste vi anpassa oss efter IOK:s (Internationella olympiska kommittén) regler vad gäller maten, säger Löfshus.

Ni vill kunna välja maten själva?

– Ja, norsk frukost och lunch är ganska speciell. När vi fikar är det brödskivor som gäller. Det måste vi ha. I OS-byn blir det väl mest ris.

Vad är det för norska delikatesser som är så viktiga då?

– Det är nog det ni i Sverige kallar för ”fattigmanskost” (skratt). Mycket norskt bröd.

Men det är lite bökigt att ta med mat in i landet va? Man måste ansöka om det?

– Ja, men vi har med oss en egen bagare också, så vi löser det, säger Vidar Löfshus.

Foto: PONTUS ORRE
Emil Iversen och Johannes Hösflot Kläbo

”Ingen dum idé”

Det svenska skidlandslaget kommer inte att kopiera Norge.

– Nej, vi bor i OS-byn som vanligt. Vi har, gemensamt med SOK, kommit fram till att det är den bästa lösningen, säger förbundskapten Rikard Grip.

Hur ser du på att Norge har ett eget hotell?

– Det är nog ingen dum idé. Men vi har valt att bo i OS-byn och vi tycker det är en bra lösning, säger Grip.

Svenskarna har i alla fall sett till så att de får ta med sig svensk mat in i byn.

– Det svåra är inte att få in det i OS-byn, utan att få in det i landet. Men knäckebröd och sånt är inga problem, säger SOK:s ekonomichef Mikael Gunnarzon.

Har ni ansökt om dispens?

– Inte dispens men ja, man måste skicka in lite papper. Och det har vi gjort, så nu har vi grönt ljus och kan ta med knäckebröd, blåbärssoppa och allt var det är, säger Gunnarzon.

”Är guld värt”

Huruvida Norge får en fördel av sitt egna boende återstår att se.

– I Sotji och Vancouver bodde vi i byn. Senast vi hade eget boende var i Turin (år 2006) och det var ju ett skandalmästerskap för Norge (fyra medaljer – tre silver och ett brons). Vi hoppas det blir bättre den här gången, säger Vidar Löfshus.

Åkaren Finn Hågen Krogh gillar i alla fall Norges lösning.

– Det är guld värt med ett eget hotell. Vi kan nog slappna av lite bättre om vi bara är med folk vi känner, säger han.

Vad säger du om prislappen? Upp emot fem miljoner?

– Det är inte i OS man ska spara pengar. Där tycker jag man ska ge oss åkare bästa möjliga förutsättningar.

Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM