Så vill nya ägarna förändra F1

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Rebecca Blackwell / TT / NTB Scanpix
Tre man i rad - så vill nya ägarna förändra F1

Tänk dig Max Verstappen, Sebastian Vettel och Lewis Hamilton i första startled.

Den duellen vill F1 se in i första kurvan.

Därför vill ägarna nu förändra startgridden.

I går möttes F1:s ägare, FIA och stallen för att diskutera framtidens F1. En av de stora frågorna handlar om hur sporten ska bli spektakulär igen - och ägarna Liberty Media har ett förslag.

Man vill införa ett första startled med tre bilar.

Därefter två bilar i det andra startledet för att sedan återigen ha tre i det tredje och därefter följer samma mönster. Hade det förslaget varit ett faktum i Mexiko för två veckor sedan hade Vettel, Verstappen och Hamilton delat det första startledet, före Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen.

Medan Esteban Ocon, Nico Hülkenberg och Carlos Sainz hade delat det tredje startledet.

Så vill nya ägarna förändra F1

Ägarna Liberty Media hoppas att det förslaget ska skapa mer action under den första delen av loppet och idén är inte ny. Tidigare i F1-historien startade fyra bilar intill varandra, det var först under 1970-talet som det blev enhetliga startuppställningar och därifrån utvecklades dagens system med två bilar bredvid varandra och sexton meter mellan de olika startleden.

– Ofta var det fyra bilar på rad, som på Silverstone, men i Monaco är det något trängre och där var det tre, berättar den tidigare F1-världsmästaren Jackie Stewart för brittiska Sky Sport.

– Finns det tillräckligt mycket plats finns det ingenting som talar emot att vi har tre bilar intill varandra i första led.

Det nuvarande kontraktet mellan teamen och F1 gäller fram till och med 2020.

Ferraris hot

En annan viktig fråga som diskuterades på gårdagens möte var frågan om en övre budgetgräns från och med 2021, ägarna vill att ett team ska ha en budget på 150 miljoner euro om året (exklusive förarlöner), detta vill man sedan successivt minska ner till 100 miljoner euro per år - vilket bör vara ungefär en tredjedel av den budget som mästarteamet Mercedes har i dag.

För Ferrari, som lägger ner mest pengar av alla, uppskattningsvis närmare 380 miljoner euro om året, vore det en stor förändring och teamet hotar med att lämna F1 om budgetgränsen införs.

– Jag är den första som erkänner att vi lägger ut för mycket pengar, men vi kan inte medvetet förstöra Ferraris och F1-sportens DNA, citeras Ferraris president Sergio Marchionne av Bild.

– Jag räknar med att det blir bråk om detta, fram till dess att vi hittar en lösning.

I helgen kör F1 i Brasilien. Guiden inför tävlingen och de senaste nyheterna hittar du i F1-bloggen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM