Domare mordhotad efter bestraffningen

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mika Salo var en av domarna som bestraffade Max Verstappen.
Nu har den förre F1-föraren mordhotats:
– De kom framförallt från Nederländerna, säger han.

Foto: AP
Max Verstappen och Mika Salo.

Red Bulls Max Verstappen gjorde en omtalad omkörning av Ferraris Kimi Räikkönen när det bara återstod ett par kurvor av USA:s VM-deltävling i Formel 1.

Han gick i mål som trea, men domarna tittade på omkörningen i efterhand och ansåg att Verstappen skaffat sig en fördel genom att lämna banan och därför straffades han med ett tidstillägg på fem sekunder.

Den bestraffningen gjorde att Verstappen förlorade pallplatsen.

– Det är alltid samma idiot som dömer mot mig, rasade Verstappen efteråt och syftade på att Garry Connelly straffade honom även i Mexikos GP 2016.

Men Connelly var inte den enda som fick kritik.

Den förre F1-föraren Mika Salo som bistod domarna har blivit mordhotad.

– Det var en bestraffning, men regler är regler. Det framgår tydligt att den förare som drar fördel av att gena ska bestraffas. Max låg bakom Ferrarin före kurvan, men var framför när de passerat kurvan. Därför är det tydligt, säger Mika Salo till Soumi F1.

Domare mordhotad efter Verstappens bestraffning

Vid sidan av dödshoten har någon dessutom gjort förändringar på hans Wikipedia-sida. Där kallades han bland annat för en opartisk domare som betalas av Ferrari.

– Det var ett skämt, men vi kan inte tolerera hot varken mot mig eller mot andra domare, säger Salo som påpekar att de flesta hoten kom från samma ställe.

– De kom framförallt från Nederländerna.

Efter den omdiskuterade händelsen i USA kallade Max Verstappen en av domarna för ”mongoloid”, ett äldre skällsord för Downs syndrom, medan hans pappa och manager, Jos, kallade det internationella bilsportförbundet för "Ferrari International Assistence" på sociala medier.

– Han var rejält irriterad för ett ögonblick, men lugnade sedan ned sig, säger Salo som under sin tid i F1 var teamkompis med Jos Verstappen i Tyrell.

– Även han förstod att bestraffningen var korrekt.

I helgen tävlar F1 i Mexiko och Lewis Hamilton kan säkra VM-titeln.

Lista: Sju snabbaste banorna i formel 1 00:51

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM