Juryns besked efter svenska missen: ”Varit tydliga”

RUKA. Svenska landslagsledningen och Calle Halfvarsson anklagar tävlingsjuryn för otydlig information.

Nu slår tävlingschefen tillbaka.

– Jag anser att informationen varit tydlig. Vi har informerat tränarna hela helgen, säger juryns Michal Lamplot till Sportbladet.

Calle Halfvarsson diskades på herrarnas jaktstart över 20 kilometer och var rasande efter.

– De är pajasar allihop, säger svensken med riktning mot juryn.

Anledningen till jurybeslutet var att svensken gick utanför banmarkeringen, som i vanliga fall utgörs av röda weeboards, men i helgen utgjorts av små blåa ruskor, i den sista uppförsbacken.

Men berodde Calles felkörning på en svensk miss eller på otydlighet från tävlingsjuryn?

Åsikterna går isär.

Enligt den svenska landslagsledningen har informationen brustit.

– Problemet med granruskor är att de oftast INTE räknas som banmarkering utan man får passera dessa på utsidan, då de bara finns med för att tydliggöra var banan går. Men i vissa fall kan juryn besluta att räkna det som banmarkering på vissa delar av banan. Vi anser att informationen var otydlig, påpekar landslagschefen Anders Byström.

Att de blåa granruskorna räknas som banmarkeringar i den backen har juryn informerat om på lagledarmötena hela helgen.

– Vi ansåg dem vara som ”weeboards” (de röda banmarkörerna), men vi satte inte dem där av säkerhetsskäl, säger tävlingsdirektören Michal Lamplot.

Det gick dessutom ut en påminnelse till nationerna under morgonen, något som landslagschefen Anders Byström visar upp efter loppet.

Landslagschef Anders Byström visar upp meddelandet som gick ut till lagen
Landslagschef Anders Byström visar upp meddelandet som gick ut till lagen

I meddelandet står det tydligt att det gäller ”downhill”. Något som de svenska ledarna tolkade som enbart utförsbacken.

– De har fått besked imorse om att vi inte fick passera de här granruskorna i utförsbacken och det är ganska givet för då tar man en innerkurva och det är fusk, men uppför måste man ju få gå ut med skidorna, så länge man håller en utanför. Jag går en längre väg än alla andra, säger en frustrerad Halfvarsson och fortsätter:

– De skriver bara ”downhill”, vi lämnade in protest, men det spelade ingen roll. De brister i kommunikationen, hade jag vetat om det så hade jag mig tagit förbi ändå, men då hade jag hållit mig på insidan.

Juryns svar är att ”downhill” åsyftar både utför och uppför då det handlar om samma backe, den enda ut från och in mot stadion.

– Det var en enda linje med de här ruskorna. Jag tycker inte det gör någon skillnad. Det finns en rad med markeringar från och till stadion. Jag anser att informationen var tydlig, säger Lamplot.

I meddelandet står det ”i utförsbacken”?

– Ja, men det är samma ställe, det är en backe. Det finns endast en linje med ruskor som vi menade när vi informerade tränarna.

Fanns det någon oklarhet kring informationen?

– Nej, det tycker jag inte.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.