Tommy Åström efter IOK-beskedet: Tror att OS kan falla samman

Internationella olympiska kommittén (IOK) har öppnat OS-dörren på vid gavel för ryska och belarusiska idrottare.

Sportkommentatorn Tommy Åström tror att det kan leda till att OS fallerar.

– Jag tror att det kommer att leda till att OS faller samman i en ohanterlig bojkottvåg, säger han i podcasten Sporthuset.

Förra veckan kom beskedet från IOK att ryska och belarusiska idrottare kan komma att få delta redan på sommar-OS i Paris.

Ett besked som har väckt starka reaktioner på många håll. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bland annat bjudit in IOK:s ordförande Thomas Bach till Bachmut, en stad i östra Ukraina som för tillfället står under hård rysk beskjutning.

”Vi vet hur ofta tyrannier försöker använda sport för sina ideologiska intressen. Det är uppenbart att varje neutral flagga för ryska idrottare är fläckad med blod. Jag bjuder in herr Bach till Bachmut. Så att han med egna ögon kan se att neutralitet inte existerar”, säger han i ett uttalande på Twitter.

Granqvist: ”För jävligt”

Flera nationella olympiska kommittéer har höjt sina röster om en eventuell bojkott. I podcasten Sporthuset, som drivs av Tommy Åström, Lasse Granqvist och Jens Fjellström, tas IOK-beskedet upp.

– Jag tänker att vi kan vara säkra på att Ukraina bojkottar OS om det blir så. Jag tror att det kommer att leda till att OS faller samman i en ohanterlig bojkottvåg om det här beslutet står fast, säger Åström.

Lasse Granqvist:

– Det är självklart att Ukraina givetvis kommer bojkotta och jag hoppas att många följer dem, säger han och fortsätter:

– Min känslomässiga reaktion är att IOK är en skam när det kommer till att företräda internationella idrottare. Jag tycker att det är för jävligt att det har hamnat i det här läget, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.