Elliot Stenmalm ”försvann” – nu tillbaka i Blågult

”Det var väldigt jobbigt”

Publicerad 2023-03-08

Elliot Stenmalm var Sveriges största handbollstalang.

Men så ”försvann” han på den polska landsbygden.

Nu är vänsternian tillbaka – också i landslaget.

I november 2020 pekade Sportbladet ut den då 18-årige Elliot Stenmalm som Sveriges största handbollstalang.

Sommaren 2021 blev Stenmalm skyttekung i U19-EM och korades till turneringens bästa vänsternia.

Han följde upp med att vinna skytteligan i handbollsligan 2021/22, debutera i landslaget och jagades av flera storklubbar ute i Europa. I somras lämnade han Redbergslid för polska storklubben Kielce – som förste svensk någonsin.

Då började motgångarna för den 2 meter långe smålänningen. Han kom till Kielce med en ryggskada och spelade inte på hela hösten.

– Det var väldigt jobbigt. Man känner ingen, det är ett annat språk och så får man mest ligga vid sidan och inte visa vad man kan. Det var tufft, det kan jag lugnt säga, säger Stenmalm.

Andre svensk under Dutjebajev

Först i slutet av november fick han debutera i Kielce men kort därpå kom beskedet att klubben hotades av nerläggning mitt i säsongen sedan huvudsponsorn hoppat och man hamnat i en ekonomisk knipa.

I slutet av januari meddelade Kielce att man i varje fall kommer att kunna slutföra säsongen. Men hela klubben gungar rejält nu och den franske superstjärnan Nedim Remili har lämnat laget för Veszprem.

– Det är lite jobbigt men det finns inte så mycket man kan göra åt det utan mest lyssna vad som sägs. Det kommer väl beslut inom några veckor. Skulle man behöva flytta är det inte världens största sak men jag hade gärna stannat kvar ett tag till.

Efter VM i januari har Stenmalm fått mer speltid i Kielce, mest i ligan men också en del inhopp i Champions League. Han spelar både framåt och bakåt.

– Man lär sig väldigt mycket. Det är väldigt annorlunda mot det jag varit med om tidigare.

Sedan många år tränas Kielce av Talant Dutjebajev. Stenmalm är faktiskt den blott andra svensken som haft legendaren som tränare. Jonas Källman, också han från Växjö, är den andre, i Ciudad Real 2005–13.

– En fantastisk tränare. Det har han bevisat genom allt han vunnit och det märks också på hur sättet han pratar med oss spelare. Han är väldigt duktig taktiskt och hålla igång den här glöden hos spelarna.

Ett mål i landslaget

Trots skral speltid sett över säsongen och den tuffa konkurrensen i landslaget på vänsternio valde alltså Glenn Solberg att ta ut Stenmalm i landslaget så fort han var tillgänglig igen. Sverige möter Spanien två gånger den här veckan i Euro Cup, i Linköping i kväll och i Spanien på söndag.

– Det är väldigt kul att han har förtroende för mig även om jag inte spelat så mycket. Han tycker att det finns något där.

Elliot Stenmalm.

Stenmalm har tre landskamper i sitt cv, allihop träningslandskamper mot Polen. Men i den första, i november 2021, blev han kvar på bänken och i de två andra, i mars 2022, var han tredjevalet på vänsternio och det stannade vid ett mål.

Mot Spanien lär han vara högre upp i hierarkin på vänsternio sedan Jonathan Carlsbogård ”officiellt” flyttats in som mittnia när Jim Gottfridsson är skadad.

– Det ska bli väldigt kul att komma till det svenska spelet igen och få vara en del av a-landslaget på riktigt den här gången. Det känner jag är väldigt spännande, säger Stenmalm.

Onsdagens match sänds kl 19.10 på SVT2 och SVT Play.

Följ ämnen i artikeln