Kalla om Johaug: ”Det är hemskt”

avPetra Thorén

Foto: TT

Charlotte Kalla är i Sognefjell och lägger allt fokus på sin skidåkning.

Nyligen var Therese Johaug i samma spår, men till veckan ska den dopningsavstängda stjärnan till Schweiz för sitt förhör i Cas.

Charlotte Kalla följer förloppet, men tycker att processen är väl utdragen.

– Jag kan tycka det är hemskt att det ska behöva ta en så otroligt lång tid med en överklagan, säger Charlotte Kalla till Sportbladet.

Charlotte Kalla anlände till Sognefjell under fredag kväll. Under lördagen genomförde hon sitt första skidpass.

Det skedde på skejtbäddar som tidigare i veckan badat i en hel del sol, men som nu knappt syntes i dimman.

– Vi har fått det mest utmanande sikten på förmiddagen. Det var svårt att hitta runt banan, speciellt när man knappt såg käpparna, säger Charlotte Kalla på telefon från norska fjällen.

”Hunnit träffa dom”

Men du körde inte vilse?

– (skratt) Nej, det gick bra.

Hon kommer ägna kommande dagar åt att slipa teknik i skejt och klassisk stil. Det svenska landslaget, som Charlotte Kalla står utanför under försäsongen, är också på plats ytterligare en dag.

– Jag har hunnit träffa dom och snackat lite, säger Charlotte Kalla.

Förra helgen var den dopningsavstängda norska stjärnan Therese Johaug och tränade i samma spår. Hon lägger också sin grund för OS. Ett mästerskap som hon dock inte vet om hon får starta i. 

Norskan är avstängd för bruk av den anabola steroiden clostebol, som hon fått i sig via bruk av en läppsalva som dåvarande landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen rekommenderade.

Överklagade domen

Norges Idrottsförbund stängde av Johaug i 13 månader, men Internationella skidförbundet (Fis) överklagade och nästa vecka ska fallet upp i Cas, idrottens skiljedomstol. Det finns en risk att straffet blir längre.

Charlotte Kalla följer konkurrenten, men också vännens, öde.

Det känns jätteviktigt att det äntligen ska upp i Cas och jag hoppas innerligt för Thereses skull att beslutet kommer snart så hon har något att förhålla sig till. Det tror jag är jätteviktigt för henne.

Har du varit i kontakt med henne?

Nej, det har jag inte.

Charlotte Kalla tycker att processen kring fallet  är väl utdragen.

– Vi har ju ett regelverk, tyvärr så behövs det finnas ett regelverk kring det här. Jag kan tycka det är hemskt att det ska behöva ta en så otroligt lång tid med en överklagan. Det var i februari hon fick en dom och att det ska dröja ända till nu innan den ska upp är länge.  Det är viktigt att hon har något att ställa sig in på och inte behöver leva i ovisshet.

Men det är väl viktigt ändå att fallet belyses ordentlig?

– Ja, det är viktigt. Jag har stor förståelse för att det finns en sådan organisation, sen går det alltid att diskutera lång tid sådana här behandlingar av ett ärende egentligen får ta.