Anna Wijk: Folk var helt chockade

Foto: PER WIKLUND / BILDBYR N
Anna Wijk är ostoppbar.
SPORTBLADET

Kais Mora möter Iksu i SM-final och undrar du vem du ska titta mest på så ta in följande:

I fem år har Anna Wijk, 25, inte missat en enda seriematch.

I fem år har motståndet gjort allt i sin makt för att hindra henne från att göra poäng.

I fem år har samtliga misslyckats.

Tionde november 2012 är ett anmärkningsvärt datum i modern svensk innebandyhistoria. Iksu slog Kais Mora med 74 och en 21-årig Anna Wijk lämnade planen poänglös.

Sedan dess har Kais Mora spelat 122 seriematcher. Wijk har inte varit sjuk eller skadad i en enda, och än mer anmärkningsvärt är att hon gjort poäng varenda gång.

”Blir för mycket fokus på mig”

Nu är Kais Mora framme i SM-final mot Iksu. Anna Wijk har för tredje gången i karriären korats till Årets spelare i svensk innebandy och vi måste stanna upp en aning vid den fem år långa sviten.

Eller måste vi? Anna Wijk känner knappt till den.

– Jag hade inte haft en aning om den om inte din kollega berättat för mig. Det är inte något jag tänkte på innan det blev en grej i media. Jag får stort förtroende och gör allt för laget, då brukar poängen ramla in, säger hon.

Minns du mötet med Iksu tionde november 2012?

– Nej. Tyvärr inte.

Nu förväntar sig folk att du alltid ska göra poäng. Hur är den pressen?

– Ja, precis. Jag gick poänglös från en semifinal (notera att sviten gäller grundserien, reds anm) och folk var helt chockade. Jag tycker att det blir för mycket fokus på mig. Klart att jag hellre vinner och är poänglös än gör fem och förlorar.

Men poäng varje match i fem år? Kom igen, lite stolthet?

– Det är nästan mer speciellt att inte har missat någon seriematch.

”Ibland är man lite dum”

Vad beror det på?

– Jag tar bra hand om min kropp och en förkylning stoppar mig inte.

När har du varit som risigast men ändå spelat?

– Någon gång på Gotland låg jag med strulig mage. Jag har kommit en kvart före match men ändå spelat. Feber har jag haft någon morgon. Ja. Ibland är man lite dum.

Det står i motiveringen till Årets spelare att du är mer svårläst än tidigare. Hur artar det sig?

– Tidigare har jag i stort sett aldrig skjutit, alltid sökt passningen oasvett läge. Många backar hade läst in hur jag spelar, så nu skjuter jag mer och blir svårläst. Tränare har tjatat på mig hela min karriär att jag ska göra det.

När var första gången du fick höra att du skulle skjuta mer?

– Ganska länge sedan. Jag har alltid tyckt att andra har bättre skott än jag. De kan skjuta! Jag har gillat att passa.

Omskolningen märks mer i Anna Wijks huvud än i statistiken, där det alltjämt är passningspoängen som är flest. 2014 vann hon poängligan på 38 mål och 48 assist, den här grundserien blev det 25 mål och 50 assist.

Vill börja jobba som lärare

Nästa säsong är det oklart om hon tillhör Kais Mora. Centern har utgående kontrakt och har flaggat för en flytt.

– Ingenting är klart, men jag har en pojkvän (Jesper Eriksen, reds anm) som spelar hockey i Troja-Ljungby. Vi ska försöka få ihop våra liv. Men först ska jag vinna ett guld med Mora, för mitt hjärta hör hemma i Kais Mora, säger hon.
Du har parallellt med karriären utbildat dig. Varför vill du bli lärare?
– Jag gillar att jobba med barn och har arbetat på en skola. Det är ett viktigt yrke som är bra att kombinera med innebandy. Jag blir klar i juni.

Kräver du att din eventuellt nya klubb ordnar lärarjobb åt dig?

– Nej, det är inget problem. Det är lärarbrist i hela Sverige så det ska ordna sig. Men jag vill börja jobba direkt.

FAKTA

Anna Wijks poängsvit


2012/13
18 matcher, 39 poäng

2013/14
26 matcher, 86 poäng

2014/15
26 matcher, 88 poäng

2015/16
26 matcher, 83 poäng

2016/17
26 matcher, 92 poäng

Totalt: 388 poäng i 122 raka matcher i grundserien

FAKTA

Jonas Gustavssons fem bästa i ligan:

1 Anna Wijk, 25, center, Kais Mora

Svensk innebandys drottning fortsätter att vara Anna Wijk. 25-åringen vann poängligan med 16 (!) poängs marginal och hon har gjort poäng i 122 (!) raka seriematcher. Under säsongen klev upp som den fjärde bästa poängplockaren någonsin i SSL och är navet topplaget Kais Mora. Bevakningen av henne har varit hårdare än någonsin i år - trots det lyckas hon leverera. Det är ett kännetecken för riktigt stora spelare.

2 Jennifer Stålhult, 26, center, Täby

Succérookie för två år sedan och VM-debut ifjol (även om fjolåret ändå var en dipp...). Raketresan fortsätter för Jennifer Stålhult som tagit hästkliv framåt den här säsongen, numera lirar center och har vuxit ut till en närmast nog komplett spelare som både bidrar i spelet över hela planen och matar in poäng på löpande band. Otroligt mångsidig och skicklig spelare.

3 Moa Tschöp, 25, back, Täby

Moa Tschöp har gjort sin poängmässigt bästa vinter någonsin och har haft stor del i Täbys lyft den här säsongen där hon varit en central del i lagets fantastiska förstafemma. 25-åringens offensiva rusher är en fröjd att skåda – och Tschöp är otroligt svår att få stopp på när hon fått upp farten. Kan dominera matcher.

4 Corin Rüttimann, 24, center, Iksu

Förra sommarens mest hajpade värvning har levt upp till förväntningarna i Umeå. Corin Rüttimann exploderade målmässigt ifjol och har hållit uppe nivån i år, där hon såväl spel- som poängmässigt varit en vital del i Iksus segermaskin. Schweiziskan är en närmast nog komplett spelare och lirar alltid med mycket pondus.

5 Cornelia Fjellstedt, 23, forward, Iksu

Cornelia Fjellstedt är en av SSL:s allra kyligaste spelare med boll – hon är mer eller mindre omöjlig att stressa till misstag. 23-åringen, som höjt sin poängfrekvens ytterligare i år, är dessutom en oerhört dynamisk spelare som är lika bra som back, center eller forward tack vare sin smartness och sitt spelsinne.