Mejla

Malin Wahlberg

Wahlberg: Nu blir den här finalserien en rysare

Publicerad:
Uppdaterad:

UMEÅ. Det spelar ingen roll hur många stjärnor du har om den viktigaste pusselbiten saknas. 

Udominate har hittat den och nu blir den här finalserien en rysare.

Udominate har dominerat grundserien, vunnit 31 matcher och skrivit historia den här säsongen. Men i finalseriens två första matcher har laget inte gått att känna igen. 

Inställningen har saknats från första sekund och när Luleå startade stort och öppnade rasande i den första finalen blev Umeå panikslaget och paralyserat. 

Kemin, energin, glädjen och självförtroendet har varit som bortblåst och guldpressen har satt sina spår. 

Udominate har beskrivits som en maskin, men mänskliga maskiner riskerar att haverera när tvivel och tvekan kommer in i bilden. Det spelar ingen roll om du har ett lag fullt med stjärnor om du inte har huvudet med dig.

Tuffare och tajtare

Men med kniven mot strupen var det ett nytt Udominate på planen. 

Hemmalaget kom ut med en helt annan beslutsamhet än tidigare och det märktes att spelarna bestämt sig för att sätta fart på tillställningen. 

I de två första matcherna har Umeås breda trupp snarare känts som en belastning där ingen spelare kommit in i rytmen, men nu gick hemmalaget in för att trötta ut motståndarna 

”Det är försvar som vinner matcher”, brukar Anna Barthold alltid säga och även det hade även Udominate tagit fasta på.

Det var tuffare, tajtare och tydligare än tidigare och det såg ut att vara roligt att spela basket igen.

Kan bli första laget att vända

Hemmalaget kopplade ett litet grepp om matchen men när Luleå satte två raka treor och fixade en offensiv foul i anfallet efter var frågan hur hemmalaget skulle reagera. 

Tidigare har motgångarna lagt sig som en blöt filt över Udominate, men när laget svarade med att göra fem raka till 17-12 kändes finalserien förlängd. 

Känslan hade inte försvunnit med tre minuter kvar av den fjärde perioden när Udominate ledde med 69–63.

Men plötsligt var ställningen 69–68 och Udominate kom undan med blotta förskräckelsen.

De regerande mästarna är ett bättre lag än under grundserien när de förlorade fem raka mot seriesegrarna och det kommer inte att bli lätt för Udominate att vända det här, men de är ett steg på vägen.

Inget lag har tidigare lyckats vända ett 0-2-underläge i en finalserie, men spelar Udominate så här kommer de i alla fall ge sig själv chansen att bli det första.

avMalin Wahlberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM