Speedwaylegendaren kan ha svimmat före kraschen

Foto: JOEL MARKLUND
SPORTBLADET

Nya uppgifter om Tomasz Gollobs olycka

Speedwayprofilen Anders Fröjd trodde inte sina öron när fick höra nyheten om Tomasz Gollob.

För sex år sedan blev Leigh Adams, en annan av hans före detta förare, förlamad efter en motocrossolycka.

– Det som hänt är tragiskt, säger Lejonens lagledare.

Leigh Adams, som vann 20 Grand Prix-deltävlingar och 2007 blev tvåa i VM-serien, slutade med speedwayen 2010. Han tävlade för Vetlanda, Indianerna, Masarna och Lejonen och i de två sistnämnda klubbarna hade han Anders Fröjd som lagledare.

Australiensaren var omåttligt populär bland både lagkamrater och motståndare och slog hellre av på gasen än gav sig in i farliga situationer, vilket bidrog till att han inte åkte på några allvarliga skador under sina 20 år som proffs.

Kraschade på träning

Turen förbyttes dock till maximal otur 2011, då Leigh Adams tränade inför Finke Desert Race, ett årligt tvådagarsrace från Alice Springs till Aputula. 45-åringen körde omkull, bröt ryggen och dömdes till ett liv i rullstol.

Nu talar mycket för att Tomasz Gollob, som skadades svårt på träningen inför en motocrosstävling i Chelmno i söndags, går samma öde till mötes.

”Fick väldigt bra kontakt”

2010 års världsmästare tävlade i Sverige för Västervik och Hammarby, där Anders Fröjd var lagledare.

– Det som hänt är tragiskt. Den karriären han har.. och så riskerar han att bli rullstolsbunden. Det är det värsta man kan åka ut för, något man inte önskar sin värsta ovän. Jag hämtade honom på Skavsta flygplats och körde honom tillbaka dit efter matcherna. Vi fick en väldigt bra kontakt, säger Fröjd.

– Det finns många myter om Tomasz, men när man jobbar med honom i ett lag är det en jävligt sympatisk kille. Han hjälper till och engagerar sig. Jag hade planer på att ta honom till Lejonen förra året, då vi hade ett ganska orutinerat lag och visste att vi skulle vara i botten.

Svimmade före olyckan?

Under tisdagen pratade han med Gregor ”Speedway-Olle” Kolsut, som bor i Billesholm och fungerar som agent åt många polska förare. De, och många med dem, har svårt att tro att Tomasz Gollob tappade kontrollen över sin motorcykel.

– Gollob är en fantastisk chaufför, så det låter ju konstigt. Olle sa att det spekuleras i att han svimmat och av den anledningen kraschat. Tydligen hade han inte haft någon hög fart utan bara puttrat fram.

Under har skett

För att Tomasz Gollob, som vårdas på ett sjukhus i Bydgoszcz, ska bli återställd krävs ett under. Anders Fröjd påminner gärna om att sådana sker, och enligt de senaste rapporterna är tillståndet något förbättrat.

– Jag hoppas verkligen att det vänder. Jag har kontakt med Leigh Adams, mest via sociala medier. Han har lite känsel i ena benet men det andra fungerar inte alls. Han kommer aldrig att bli helt bra, men så sa man också om Jörgen Nilsson, motocrossföraren. Han kan gå i dag och (Krzysztof) Cegielski, där det också var helt kört, kan gå med kryckor under vissa perioder. Det är ju det man hoppas, att de kan få ett drägligt liv.

ARTIKELN HANDLAR OM