Björk: De är favoriter att vinna Super Bowl

avCarl-Johan Björk

NFL-säsongen är här.

Förväntningarna och spekulationerna är enorma.

Det går egentligen bara vara säker på en sak – att New England Patriots bygger vidare mot nya titlar.

Foto: TT

Oavsett vilket av de 32 lag du följer under försäsongen så har de alla samma dröm och mål – att vinna Super Bowl. 

Planen hur de ska göra detta är redan klar och det enda som återstår är just utförandet. 

Det är också här som de flesta stöter på problem. För trots en stab på cirka 22 coacher, som tillsammans snickrat ihop en väl sammansatt plan för en grupp om 53 noggrant drillade spelare, som i sin tur är förberedda på att äntligen beträda planen i skarpt läge, så är det få gånger som denna plan håller längre än NFL-säsongens fjärde vecka. 

Det lag som under säsongens tuffa gång har egenskapen att anpassa sig till de olika motgångar såsom skador, tunga förluster och inte minst meningsskiljaktigheter i laget, är allt som oftast det lag som lyfter den anrika Lombardi Trophy första veckan i februari. 

För oss som följt NFL under 2000-talet vet att det endast finns ett lag som har varit konsekventa i sitt outtröttliga arbete i jakten på att vinna nästa Super Bowl, med en mentalitet att alltid ta en match i taget, eller snarare ett steg i taget om man lyssnar till deras head coach Bill Belichick. 

Under 2000-talet har New England Patriots spelat nio Super Bowls varav vunnit sex av dessa. Ännu mer imponerande är att de under de senaste 19 åren har varit i slutspel hela 16 gånger. 

Patriots är tillsammans med Pittsburgh Steelers mesta mästare på sex titlar, tätt följda av Dallas Cowboys på fem. 

Det som skiljer dessa lag åt är att senast Steelers ens spelade om en mästerskapstitel var för åtta år sedan och Cowboys 23…

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Belichick

Är alltid favoriter med firma Belichick & Brady

Mentaliteten “next man up” är något som är djupt inristat i Patriots DNA och devisen syftar i Patriots fall till att oavsett om en spelare blir skadad eller skriver på för ett annat lag, så ska alltid nästa man utföra uppgiften till exakt samma höga nivå som spelaren innan. Det enda undantaget till denna regel stavas Tom Brady, de gånger quarterbacken stått på sidlinjen på grund av skada så har New England inte kunnat luta sig mot en ersättare, utan istället fått se sig själva besegrat och utan slutspelshopp.

Belichick och Brady är den mest framgångsrika head coach/quarterback-kombinationen i hela NFL:s historia och tillsammans inleder de nu sin 20:e säsong ihop. Och så länge som den symbiosen existerar så kommer Patriots alltid vara favoriter till att vinna Super Bowl och så även i år. 

Betyder då detta att Patriots kommer ha en härlig söndagspromenad genom säsongen för att sedan överräckas pokalen på Miamis Hard Rock Stadium i februari 2020? 

Nej, givetvis inte. De kommer ha toppar och dalar som de andra 31 lagen. Skillnaden är dock att de troligtvis kommer klara dalarna bättre och vinna sin division för att sen gå långt i årets slutspel. 

Om vi tittar på de regerande mästarnas tyngsta utmanare så ser vi först och främst Kansas City Chiefs, som bjöd Patriots på två otroliga fighter i fjol där den unge QB:n Patrick Mahomes verkligen hade Patriots i gungning. 

Browns kan gå långt i år

En annan tung utmanare är New Orleans Saints som även dem har en HC/QB-duo av rang i form av Sean Payton och Drew Brees. Frågan är dock om Saints återhämtat sig från slutspelschocken i NFC-finalen mot LA Rams, där domarna gjorde en avgörande blunder. Även 2017 så var Saints otroligt nära att knipa en biljett till Super Bowl, om det inte hade varit för “Minneapolis Miracle” där Vikings lyckas klämma in en touchdown i slutsekunderna på ett spektakulärt pass fram till WR Stefon Diggs.

Saints har fortsatt alla ingredienser för att ta sig hela vägen fram. 

LA Rams satt inne på ett av de bästa anfallen 2018, men fick se sin offensiv gå på pumpen mot ett otroligt väldesignat Patriotsförsvar som höll Rams till endast tre poäng i finalen. Men Rams kommer även i år vara stora utmanare och helt klart ett lag att hålla ögonen på. 

Det finns ett fåtal andra lag som jag anser har en chans att utmana på riktigt. I den lilla skara är det ett lag som ligger mig lite varmare om hjärtat, och detta är tack vare att laget i fråga äntligen har fått en själ. Cleveland Browns har i många år prenumererat på  jumboplatsen, men i och med en bra fjolårs-draft samt ett antal free agents så fick de äntligen medvind. Med den otroligt färgstarke Baker Mayfield har Browns äntligen fått en QB som kan vinna dem matcher. 

Browns kan gå långt i år, och om det är något år de ska vinna sin division – AFC North, så är det i år. 

ARTIKELN HANDLAR OM