Folkhälsomyndigheten: Höj maxtaket till 500 personer

Av: Malin Wahlberg, Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Förra veckan öppnade regeringen för sittande publik på matcher.

Nu föreslår Folkhälsomyndigheten ett maxtak på 500 personer.

– Det är intressant att det växlar från dag till dag med rekommendationerna. Vår syn är att ett maxtak inte blir bra, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.

Förra veckan meddelade kultur- och idrottsminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg att publik kan tillåtas på idrottsarenorna igen den 1 oktober.

Frågan om storleken på publiken kvarstod dock. Nu föreslår Folkhälsomyndigheten ett tak på 500 personer på sittande arrangemang.

– Vi föreslår att man åtminstone till en början höjer gränsen från 50 till 500 på de ställena som har numrerade anvisade platser och att man sprider ut publiken så att det är minst en meter. Sedan följer vi upp om någon månad och ser om det finns möjlighet att öka publikmängden ytterligare något. Det är vårt svar på den promemoria som kommit från socialdepartementet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.

Kan räkna in alla

Folkhälsomyndigheten skriver också i sitt remissvar att det bör övervägas på vilket sätt man räknar antalet närvarande. Det kan innebära att man inte bara räknar in antalet deltagare utan alla personer som närvarar vid en sammankomst eller offentlig tillställning.

”Att använda begreppet personer samtidigt som gränsen höjs skulle innebära att samtliga som närvarar, inklusive exempelvis idrottsutövare eller scenpersonal, kommer att räknas in”, skriver Folkhälsomyndigheten.

”Blir lite sjösjuk”

Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist är inte helt nöjd med beskedet.

– Tegnell var ute i går och sa 40 procent av arenakapaciteten. Det är intressant att det växlar från dag till dag med rekommendationerna. Vår syn är att ett maxtak inte blir bra för då ska du ha exakt samma villkor på Norra Brunn som på Friends Arena och det finns ingen större logik i det, säger han.

– Det är klart man kan bli lite sjösjuk, speciellt med en sådan bransch som blir så drabbad så är det inte speciellt roligt att få så starka svängningar
Nu hoppas vi att regeringen tar tag i det här så det löser sig. Vi hoppas på den processen och inte på på det som FHM säger, det känns för rörigt.

Publicerad:

LÄS VIDARE