Sebastian Samuelsson riktar kritik mot IOK-presidenten

Sebastian Samuelsson fortsätter sin kamp mot dopning och han gör det vid läromästaren Arne Ljungqvists sida.

Skidskytten har nyligen kallat Wada-presidenten Sir Craig Reedie för en "78-årig vit man som symboliserar idrottsrörelsens brister".

I den skaran av ledare placerar han nu även IOK-presidenten Thomas Bach.

– Jag förstår inte hur man kan gå från att ha varit idrottare till att komma till de här ledande positionerna och fatta så dåliga beslut, säger Sebastian Samuelsson.

Sebastian Samuelsson kommer till hotellet i centrala Stockholm på en elsparkcykel. Han greppade en utanför centralstationen och har liksom farten med sig i kroppen in i receptionen.

När vi slagit oss ner i ett lugnt hörn håller Sebastian Samuelsson tempot uppe, men nu i konversationen.

Han är på plats i Stockholm för att under tisdagen delta på en stor nationell konferens där bland andra Arne Ljunqvist, pionjär inom arbetet med antidopning, Christine Helle, chef för Svensk antidopning och dopningkommissionens ordförande Åke Andrén Sandberg deltar.

Sebastian Samuelsson sitter med i Arne Ljungqvist advisory board, ett tvärvetenskapligt råd, och är inspirerad av samarbetet.

– Arne är på många sätt en legend inom dopningsvärlden. Han var med och startade upp Wada och är väldigt kunnig i de här frågorna. Jag tycker det är häftigt med personer oavsett område som är duktiga på det som de gör. Det är otroligt inspirerande, säger Sebastian Samuelsson.

Gick till attack mot Wadas president

Hans egen prioritering är på den stundande skidskyttesäsongen med världscupen och VM. Men så fort det finns tid och är läge tar Sebastian Samuelsson ton i dopningsdebatten. Han brinner för frågan.

Nyligen stack han ut hakan rejält. Sebastian Samuelsson gick i en debattartikel i idrettspolitikk.no till hård attack mot Wadas president Sir Craig Reedie.

Han tvekade först att skriva, men kände att han inombords hade en ilska han ville få ut.

”Jag blir förbannad på Wada-presidenten Sir Craig Reedie. Det är Reedie som har det yttersta ansvaret för den största dopningsskandalen någonsin. President Reedie är en 78-årig vit man och symboliserar på många sätt allt som är fel med idrottsrörelsen i dag”, skrev Samuelsson.

Dopningsskandalen Samuelsson syftade på var Rysslands systematiska fusk under hemma-OS i Sotji 2014. Något skidskytten anser att landet kommer för billigt undan med.

Han beskrev också de strukturella problem han anser finns inom en konservativ idrottsvärld.

”Idrotten har blivit en bransch där vita män vill göra karriär på bekostnad av allt som idrotten egentligen ska handla om. Där pengar, makt och en lyxig livsstil är viktigare än idrotten”.

Han har som vanligt fått negativa ryska kommentarer på sina sociala medier och den här gången stängt av möjligheten att kommentera på hans Instagram. 22-åringen medger att just uttrycket ”78-årig vit man” väckt uppmärksamhet.

– Det finns de som tycker det är konstigt att jag blandar i genus. Det kan jag känna själv, men jag är en vit man själv och får lov att säga det. Faktum är att det bara är vita män som har ledande positioner.

Sebastian Samuelsson tror att makt och pengar får idrottsledarna att tappa sina ideal och förblindas.

– Sir Craig Reedie är ett exempel, Sepp Blatter inom Fifa och Thomas Bach i IOC är också ett sådana exempel. På ett sätt känns det fel att hänga ut folk, samtidigt känns det som han (Bach) är en idrottare som varit med och vunnit OS-guld i fäktning och att gå från att vara idrottare själv och få en så sned bild av vad idrott är....

Har Thomas Bach kommit lindrigt undan i kritiken?

– Ja, men jag tycker att IOC spelat en stor roll inom dopningsskandalen också. Många inom IOC har satt press på Wada att släppa in Ryssland igen. Sir Craig Reedie har, om inte jag minns fel, en roll inom IOC också. Det blir fel när det ska vara oberoende. Wada ska vara som en polismakt.

Wada kommer att välja en ny president i november. Sebastian Samuelsson hade hoppats på norskan Linda Hofstad Helleland, men är övertygad om att hon inte har en chans.

”Blir ingen förändring”

– Jag är helt säker på att det blir Banka (Witold) från Polen som blir ny president. Jag hade hoppats på Helleland, men hon har haft en alldeles för hård linje och då blir man inte vald vilket är synd.

– Man ska inte gå händelserna i förväg men det är det här jag menar med vita män. Det blir en ny president som har samma åsikter och tänk som den förra. Det blir ingen förändring.

– Det är synd för är du ledare för världens antidopningsbyrå så borde du välkomna en debatt om antidoping... Även om man inte tycker som alla andra. Det känns som att han går hårdare mot oss som tycker att Wada fattar fel beslut än mot de som fuskar, då är det svårt att få förtroende för honom. Jag är tuff mot Reedie, men han har varit tuff mot oss idrottare också, påpekar Sebastian Samuelsson som också pekar på en mobbingkultur.

Under sitt besök i Vita Huset i USA tidigare i år träffade han den förra längskidåkaren Becky Scott, som berättade om sina erfarenheter som aktivas representant i Wada.

– Becky berättade hur hon blir klappad på huvudet. Det verkar inte finns utrymme för att man vill tänka annorlunda.

– Det känns inte som att idrotten hänger med samhället i övrigt, säger Sebastian Samuelsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.