Petronella Ekroth redo för Roma: ”Mentalt förberedd”

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: asroma.it
Petronella Ekroth och agenten Michael Kallbäck.

Petronella Ekroth är redo att dra på sig Romas tröja.

30-åringen återvänder till Italien och i bagaget finns viktig erfarenhet av den svåra tiden i Juventus.

– Jag är mentalt förberedd på vad som väntar och känslan i magen är bra, säger fotbollsspelaren till Sportbladet.

Som Sportbladet kunde berätta i måndags är Petronella Ekroth på plats i Rom. Under tisdagen träffade hon representanter för Romas damlag, genomförde den obligatoriska läkarundersökning och har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig säsongen ut.

Övergången har gått snabbt och blev offentlig under onsdagen. Roma hörde av sig förra veckan och var, enligt agenten Michael Kallbäck, angelägna om att kvickt komma överens om en övergång. Behovet av en ny mittback var tydligt efter skadeproblem i truppen och valet föll på svenskan.

30-åringen, som spelat för Djurgårdens IF under sommaren, funderade rejält och bestämde sig.

Foto: LORENTZ-ALLARD ROBIN

– Det har gått fort, jag har inte smält det ännu, men det känns mer nu när jag är på plats. Jag har en bra känsla, säger Petronella Ekroth.

Hon hade andra klubbar att välja på både i Frankrike, Spanien och Sverige. Det kan uppfattas som märkligt att hon då väljer att återvända till Italien, som hon lämnade i somras.

Tiden i Juventus blev magnifik med två titlar, men efter att hon kommit hem till Sverige berättade Petronella Ekroth om baksidan. I podcasten Ofiltrerat beskrev hon vardagen med utskällningar och härskarteknik. "Det känns lite som att man är i fängelse", sa hon.

Petronella Ekroth är medveten om att nya valet av klubb kan ifrågasättas.

– Det är en bra fråga. Det har jag funderat många gånger fram och tillbaka på. När jag var här senast kände jag att jag var klar med Italien. Men jag har varit hemma under hösten och landat. Även om det var tufft var det en bra erfarenhet som man växte av, säger hon.

Du är mer förberedd på att det kan vara en annan mentalitet än i Sverige den här gången?

– Det blev en stor krock och chock då. Med det i bagaget är jag på ett helt annat sätt mentalt förberedd och vet vad som kan vänta.

Tränat styrketräning på semestern

Magkänslan kring Roma är dock mycket god. Intrycket så här långt känns varmt.

– Det känns faktiskt mycket bättre än jag trodde. Det känns jättebra och jag vill att fokus är på Roma nu, säger hon.

Under dagen har hon fått lite mer insikt i vad som väntar för uppfattningen om Roma som lag var begränsad inför avresan till Italien.

– Jag var inte med när vi mötte Roma med Juventus förra året, säger hon.

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Hon är värvad som mittback och planen är att hon blir spelklar nästa helg när Milan väntar. Petronella Ekroth har hållit igång under semestern, det har alla som följt svenskan på Instagram kunnat se.

Så du kan spela direkt, som Zlatan Ibrahimovic i Milan?

– Exakt så (skratt). Jag känner mig redo.

Semestern var också extra kärleksfull. Petronella och pojkvännen ”Eppo” förlovade sig.

– Vad gäller förlovningen är det helt overkligt fortfarande!! Vad ska man säga egentligen?! Finns inte riktigt ord! Det pirrar fortfarande i kroppen när jag tänker på det, haha.., kommenterar Petronella och fortsätter:

– Jag är väldigt lycklig och väldigt väldigt kär vilket bara det är en helt fantastisk känsla!

Petronella Ekroth har under vistelsen i Sverige varit en av Premier Leagueexperterna i Viasats sändningar och det kan bli fortsatta tillfällen under våren om allt passar.

– Vad gäller Viasat kommer vi ha kontakt under våren och kanske hittar vi något tillfälle att jobba om jag har ledigt och kommer hem, säger Petronella.

Men först och främst är det fokus på Roma. Italiensk damfotboll har fått ett uppsving sedan Petronella Ekroths förra vistelse i landet. VM i Frankrike förra sommaren blev en framgång för Le Azzurre, vilket avspeglar sig på ligaspelet.

2015 ställdes krav på att alla herrklubbar i Serie A var tvungna att satsa på seriös verksamhet för flickor från 12 år. Roma är en av storklubbarna som sent kommit in på banan med damlag, men klubben ligger nu trea i ligan efter Juventus och Fiorentina.

Kontraktet sträcker sig säsongen ut och det finns ingen option om förlängning. Petronella Ekroth vet inte hur fortsättningen ser ut.

– Känns det bra här får vi se om det kan öppna för någonting, säger hon.

Är allsvenskan fortsatt ett alternativ?

– Där tror jag det beror på hur det går och känns här. Nu är det Roma i första taget, jag tänker inte på vad som händer sen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM