Umeås finalförbannelse bruten

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Umeå har förlorat fyra raka finaler – men nu är förbannelsen bruten.

A3 Basket är svenska mästare för första gången någonsin efter 3–1 i matcher mot Högsbo.

– Det är överväldigande. Jag har tänkt på det här varje dag innan jag gått och lagt mig, säger Hollie Mershon.

Trots att Umeå har varit favoriter flera gånger tidigare har det aldrig lyckats när det väl kommit till final. Fyra gånger i rad har Luleå stått i vägen, men mot nykomlingen Högsbo hade A3 Basket skaffat sig två matchbollar för att säkra klubbens första guld. 

Men det blev ingen enkel match. 

Precis som i den tidigare mötena var det tufft och tajt. Högsbo, anförda av Hanna Johansson, kopplade ett litet grepp och hade 20-18 efter den första perioden. Men Umeå höjde tempot i andra och gick till halvtidspaus i ledning med 32-30.

”En tyngd som lättar”

Bortalaget tuffaste till försvaret rejält i den tredje perioden och gick ifrån till en tiopoängsledning. Men efter att Tiasha Gray satt en stentuff trea till 48–55 var det i allra högsta grad match inför sista.

Men Umeå tänkte inte ge bort den här matchen. När Tiffany Brown gjorde sina 19:e poäng med drygt fem minuter kvar av matchen hade bortalaget en ledning med 63–50.

Umeå fortsatte att dryga ut sin ledning och vann till slut med 63–83 och kunde äntligen ta klubbens första guld någonsin.

Efter slutsignalen bröt ett vilt segerjubel ut i Umeå samtidigt som hemmapubliken hyllade Högsbo stort efter en säsong som överträffat alla förväntningar.

– Jag är så glad. Vi kände att det var dags att avsluta det här så vi kom hit och var bara i fokus. Det är en tyngd som lättar från axlarna, säger Tiffany Brown.

Stjärnorna kan lämna

Hollie Mershon, som har varit med om tre finalförluster var också lättnad.

– Jag har känt lite press, det är svårt att inte tänka på att ha tre silver och kunna ta ett fjärde. Men med det här laget har jag känt lite mindre press för jag har varit så trygg i vad vi har haft, säger hon och fortsätter:

– Jag är inte chockad över att vi är vann men jag är chockad över att jag är här när vi faktiskt har vunnit. Jag har varit här i fyra säsonger, det är en lång tid och att äntligen vinna är överväldigande. Jag har tänkt på det hela året, varje gång jag går och lägger mig.

Redan nu står det dock klart att guldlaget kommer att splittras till nästa säsong. Tyska landslagsspelaren Ama Degbeon har gjort klart att hon lämnar och såväl Mershon som Brown är osäkra.

– Jag vet inte vad som händer nästa säsong, vi får se snart, säger Brown.

Mershon:

– Coachen har erbjudit mig ett kontrakt, men jag måste återhämta mig och känna hur min kropp känns. Just nu vill jag bara njuta av guldet och fokusera på det sen, säger hon.

Har stora skulder

Umeå har dessutom dragits med stora skulder de senaste säsongerna och så sent som förra veckan uppgav VK att klubben har 1,7 miljoner kronor i skuld hos Kronofogden som nu gör en utredning.

– Vi har verkligen jobbat stenhårt med våra skulder för att få bort dem. Det är inte alltid lätt att man ska dra ner men samtidigt satsa och inte sänka målsättning. Men vi har koll på dem. Jag får be om att få återkomma om en och en halv vecka eller så, säger klubbdirektören Lotta Enjebo.

Det är ingen fara för framtiden alltså?

– Vi har jobbat stenhårt på dem, vi har koll på dem, absolut. Ber att få återkomma.

Publicerad:

LÄS VIDARE