Handboll

Avslöjar: De petas från VM-truppen

Tunga beskedet två dagar före premiären

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

FUKUOKA. 18 spelare har laddat för VM i Japan.

Men bara 16 av dem får plats i truppen.

Sportbladet kan nu avslöja att det blir Jessica Ryde och Kristin Thorleifsdóttir som petas två dagar före premiären.

– Det var ett svårt val, säger förbundskapten Henrik Signell.

Flinck

Förra tisdagen samlades handbollslandslaget i Malmö och två dagar senare landade man i Fukuoka i Japan.

Där har de 18 spelarna i truppen laddat upp för VM som ska spelas i Kumamoto ett par timmar med buss söderut och dit man åker på fredagen för att spela premiär mot Kongo-Kinshasa på lördagen.

Men förbundskapten Henrik Signell får bara skriva in 16 av de 18 spelarna i truppen inför premiären.

Väntade namn

Två ska alltså placeras på läktaren från start och på torsdagen fick spelarna beskedet. Enligt Sportbladets uppgifter är det:

Målvakten Jessica Ryde.

Vänsternian Kristin Thorleifsdóttir.

Det var inga oväntade namn.

– Men det är klart att de vill vara med och är besvikna för stunden. Men de är professionella och visste förutsättningarna. Jag är övertygad om att de kommer att sprida glädje och energi ändå vid sidan av planen, säger Henrik Signell.

Får byta tre spelare

En målvakt av tre skulle bort och Filippa Idéhn är given etta när Johanna Bundsen nu är gravid. Därmed stod det mellan Martina Thörn och Jessica Ryde och det blev alltså den sistnämnda som drog det kortaste strået trots att det var hon som fick stå i EM-kvalet i höstas när Bundsen lämnade återbud.

– Det var ett svårt val. Till slut föll det på att Martina Thörn och Filippa har lite olika kvaliteter medan Jessica och Filippa är mer av samma målvaktstyp. Vi ville ha två målvakter som kompletterar varandra lite, säger Signell.

21-åriga Thorleifsdóttir var sist in i truppen, som ersättare för skadade Sabina Jacobsen, och hade inte spelat en enda landskamp innan hon hoppade in fem minuter i VM-genrepet i tisdags. I truppen finns dessutom sedan tidigare två vänsternior (Jamina Roberts och Mikaela Mässing).

– Hon har gjort en jättebra vecka och visat att hon vill vara med i framtiden – vilket hon säkert kommer att vara. De tär en väldigt spännande spelare. Men sett till konkurrensen och den ringa erfarenhet så hamnade hon utanför nu.

Men duon stannar kvar i Japan som reserver. Varje nation kan byta tre spelare under turneringen och man får göra bytena när som helst.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Guide: Handbolls-VM damer 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Handbolls-VM (damer)

Damlandslaget i handboll

Kristin Thorleifsdóttir

Jessica Ryde