Cheerleading in i RF: "Vi vann guld"

avIbraheem Alsalman, TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Darryl Dyck
– Det var som en prisutdelning det här. Vi vann guld, säger Katarina Eriksson, ordförande på Cheerleadingförbundet.

Ombuden på helgens Riksidrottsmöte gick emot styrelsens förslag. Cheerleadingen får komma in i Riksidrottsförbundet (RF) medan Friskis får svettas lite till.

– Det är otroligt känslosamt. Det har varit en dröm för oss alla sen jättemånga år tillbaka, säger Katrin Chieux, ledamot i Chearleedingförbundet till Sportbladet.

Tolv ansökningar om medlemskap var uppe för debatt på RF:s riksmöte i helgen. En av dem är Cheerleadingförbundets.

Trots att förbundsstyrelsen yrkat om avslag på deras ansökan lyckades Cheerleadingförbundet få uppbackning från ombuden och kan nu kalla sig ett eget förbund inom RF.

– Vi behövde det här för att bli erkända som en egen idrott och egen sport. Vi har nära 11 000 unga tjejer som den här bekräftelsen är väldigt viktigt för, säger Katarina Eriksson, ordförande i Chearleadingförbundet.

För några veckor sedan tog Sverige VM-guld i juniorklassen oh Cheerleadingförbundet hoppas nu att deras medlemskap i RF kan leda till nya framgångar.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Katrin Chieux från Svenska Cheerleadingförbundet gråter efter att de valts in i Riksidrottsförbundet 

Välkommen

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet menar inte att ombuden gick emot styrelsen.

– Alla beslut vi föreslog följde man, med två undantag, säger han och fortsätter:

– När det gäller cheerleading tycker jag mycket väl att man kan leva med det. Det är en fungerande idrott, men de kanske inte helt uppfyller kriterierna, säger Björn Eriksson.

En som har längtat efter att få ansökan beviljad är Katrin Chieux, ledamot i Cheerleadingförbundet. När hon fick beskedet att ansökan hade beviljats bröt hon ihop i tårar.

– Nu är det dags att göra det bästa av den här sporten. Vi har jobbat med den här frågan sen 1995, det har varit en dröm för oss alla. Äntligen insåg alla det jobbet vi har lagt ner genom åren, säger Chieux

Friskis får vänta

Den enda ansökan förbundsstyrelsen tyckte skulle tillstyrkas var Friskis & Svettis, som i dag ingår i Friidrottsförbundet. Men så blev det inte. Det blev dock inget avslag heller, förslaget skickades i stället på återremiss för senare behandling.

– Vi tyckte det var moget för beslut nu, men det är ju en bedömning, säger Björn Eriksson.

Stämman beslutade också om nya villkor för att vara medlem i RF, villkor som även gäller invalda medlemmar. Det resulterade i att förbund för första gången uteslöts från RF.

Fram till i dag har RF:s tre miljoner medlemmar och 22 000 föreningar varit indelat i 71 specialförbund. Men både Kälksportförbundet och Landhockeyförbundet fick lämna eftersom de har för få föreningar för att uppfylla villkoren för medlemskap.

Styrelsen fick även mandat att göra om bidragssystemet och Padelförbundet röstades in som medlemmar i idrottens studieförbund, SISU Idrottsutbildarna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM