Hjärtat stannade när han körde bil

Nya uppgifter: Räddades av en elchock

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Sondre Turvoll Fosslis hjärta stannade när han körde bil på motorvägen strax utanför Oslo.

En förbipasserande cyklist och en elchock från ambulanspersonalen räddade den norske skidsprintens liv.

– Det var det som gjorde att han kom tillbaka, säger landslagets chefsläkare Ola Rönsen till TV2.

Det var i måndags som norske landslagsåkaren i sprint Sondre Turvoll Fossli drabbades av ett hjärtstopp. Nyheten chockade ett Skidnorge som under den gångna säsongen var hårt präglat av tragedin efter före detta landslagsåkaren Ida Eides plötsliga bortgång på grund av ett hjärtstopp under ett motionslopp.

”Var helt avgörande”

Nu visar det sig att 26-årige Sondre Turvoll Fossli hade änglavakt när hans hjärta stannade under en biltur strax utanför Norge.

– Hans fru Henriette var med i bilen och Sondre körde men hjärtstoppet kom när de höll såpass låg hastighet att bilen kom till ett naturligt stopp. Henriette fick ut Sondre ur bilen och ner på asfalten och kunde tillkalla en förbipasserande cyklist som kunde hjärt- och lungräddning. De två fick igång hjärt- och lungräddningen och det var helt avgörande under de första minuterna. Ambulansen kom sedan några minuter senare, säger norska skidförbundets chefsläkare Ola Rönsen till TV2.

Sondre Turvoll Fossli på pallen i Ruka tillsammans med Eirik Brandsdal och Petter Northug.
Foto: Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Sondre Turvoll Fossli på pallen i Ruka tillsammans med Eirik Brandsdal och Petter Northug.

Regelbundna EKG-tester

Händelsen inträffade vid avfarten från E18 till Sköyen Sentrum och trafiken in mot Oslo drabbades av stora köer när sjukvårdarna kämpade för att rädda skidåkarens liv.

– Ambulanspersonalen tog beslutet att ge honom en elchock och det var det som gjorde att han kom tillbaka, säger Rönsen.

Sondre Turvoll Fossli fördes till Oslo Universitetssjukhus och mår efter omständigheterna bra. Samtidigt frågar sig skidlandslagets vad det egentligen var som hände. Alla landslagsutövare går igenom årliga hälsokontroller och regelbundna EKG-tester.

Turvoll Fossli största merit är världscupsegern i sprint från finländska Ruka 2016.

Publicerad:

LÄS VIDARE