”Erbjöds det dubbla i lön”

Publicerad:
Uppdaterad:
Jacob Hård.
Foto: BILDBYRÅN
Jacob Hård.

SPORTBLADET

Jacob Hård har inträtt pensionsålder – men tänker inte sluta jobba.

I podden TV-fabriken, med Fredrik Ralstrand, berättar han om framtiden, ögonsjukdomen och den där gången när han var nära att lämna SVT.

– Jag erbjöds ungefär det dubbla i lön mot vad jag hade på SVT, säger han.

Den 5 januari fyllde SVT:s legendariska kommentator Jacob Hård 65 år. Men rösten bakom otaliga skid- och friidrottsbragder tänker inte gå i pension än på ett tag – så länge ingen annan kräver det.

– Jag tycker det är väldigt kul att jobba och kommer fortsätta. Hur länge vet jag inte, jag får säga som idrottarna att jag tar ”ett år i taget”. Sen handlar det så klart om min arbetsgivare. Men jag vill inte sluta nu, säger han i podden TV-fabriken med Fredrik Ralstrand.

Där berättar han om en karriär som spänner från mästerskap med Lennart Hyland till mobilkamera-intervjuer på OS i Pyeongchang. En tidsperiod där också tv-världen vänts upp och ner när det gäller rättigheter och SVT:s plats i tv-landskapet.

”Lockande att byta”

Jacob Hård medger att det ”är trist” att OS har försvunnit med att han för egen del fortfarande har starka rättigheter på SVT med skid- och friidrottsmästerskap så det har inte påverkat honom så mycket.

Men en gång var det trots allt nära att han lämnade SVT.

– Ekonomin var en del, men jag tänkte också mycket på om jag skulle tillbringa ett helt arbetsliv hos en och samma arbetsgivare. Det var lockande att byta, få reda på hur det är att jobba kommersiellt och få reda på vad jag har för värde på den marknaden.

Men SVT gick honom till mötes, både med delvis nya arbetsuppgifter och ett tjockare lönekuvert.

– Det var inte nära vad den andra kanalen erbjöd men ändå ett konkret bevis på att SVT var angelägna att jag skulle stanna.

När Fredrik Ralstrand försöker pressa Hård på summor medger han att han hade dubblat sin dåvarande lön (hans nuvarande är cirka 800 000 om året red. anm.).

– Men jag kände en support som gjorde att jag inte bytte, säger han.

”Såg lite kinky ut”

Vid sidan av att kommentera idrott så är Jacob Hård en flitig motionsidrottare med skidor och orientering som huvudsysselsättning. Det enda som stört hälsoläget de senaste åren är hans ögonsjukdom, grön starr.

För fem år sedan kunde man se honom i tv med långa ögonfransar och mörka ringar under ögonen. En följd av behandlingen med ögondroppar han tog då.

– Det såg lite kinky ut, skrattar han och berättar att han nu bytt medicin.

– Det var inte sjukdomen i sig utan en biverkning av behandlingen. Nu testar jag med laser i stället för droppar, säger han.

Länk till hela avsnittet finns här!

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN