Sveriges kritik mot upplägget i OS-kvalet

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

OOSTENDE. Först väntar ett tufft möte med världsfyran Kanada.

Mindre än 17 timmar senare ställs Sverige mot Belgien i vad som kan bli en helt avgörande match om OS-platsen. 

– Fiba respekterar inte oss spelare, inte alls, säger Kalis Loyd. 

Sverige förlorade den första OS-kvalmatchen i går mot Japan. Men hoppet om en plats i Tokyo lever fortfarande. 

Uppladdningen mellan de två återstående matcherna är dock minimal. Sverige match mot Kanada är slut vid 22.00 på lördag kväll, sedan väntar Belgien 15.00 på söndag.

– Jag tycker inte Fiba har gjort rätt. Vi behöver återhämta oss och vi kanske behöver ändra något i taktiken. Jag tycker inte att det är helt rättvist, säger Kalis Loyd och fortsätter: 

– De sitter och bestämmer grejer som påverkar oss. De tänker inte på att det är kort uppladdning inför läger, kort uppladdning inför matcherna.

”Undrar vem som tar alla beslut”

Flera spelare spelade match med sina klubblag så sent som i helgen och flög sedan till Sverige för några dagars träning innan avresan till Belgien i tisdags.

Loyd hoppas att flera nationer kan gå ihop och framföra sina synpunkter till Internationella basketbollförbundet, Fiba. 

– Det är många grejer man märker på mästerskap. Till slut undrar man vem det är som sitter och tar alla beslut som inte är spelare eller är med själva i processen. Det är klart att man blir sugen på att ta upp det sen när man har avslutat karriären och reflekterat och samlat information.

”Tufft upplägg”

Elin Eldebrink delar Loyds kritik.

– Det är klart att det är ett väldigt tufft upplägg för oss. Man ska få i sig mat, varva ner, återhämta sig och framför allt sova. Det är konstigt att vi spelar 15.00 och inte 17.00 eller 18.00. nu Vi får göra det bästa av situationen, men det är två tuffa matcher vi har, två maxprestationer, säger hon.

Även vid förlust mot Kanada i morgon räcker det med seger i den sista matchen mot Belgien om hemmanationen förlorar sin match mot Japan.

I ett sådant läge är Sverige inte alltför bekymrat över den korta återhämtningen.

– Man får spela de här matcherna en gång i sitt liv. Kan man inte ladda om för en sista match i ett OS-kval vet jag inte om man ska spela, säger Loyd.

Publicerad:

LÄS VIDARE