Guide: Allt du behöver veta inför Super Bowl

Kansas City Chiefs möter San Francisco 49ers i NFL

Patrick Mahomes och Tyrann Mathieu firar efter segern mot Tennessee Titans.
Patrick Mahomes och Tyrann Mathieu firar efter segern mot Tennessee Titans.

Snart är det dags igen för Super Bowl.

NFL-finalen som är så mycket mer än bara en match mellan två amerikanska fotbollslag.

Här är allt du behöver veta inför Super Bowl LIV.

Vilka lag spelar Super Bowl?

Kansas City Chiefs ställs mot San Francisco 49ers i den 54:e upplagan av Super Bowl. Chiefs spelar en final för första gången sedan 1970, det vill säga 50 år sedan, när de fick lyfta den åtråvärda bucklan. 49ers, som har fem titlar på CV:t, spelar sin första Super Bowl sedan 2013, när det blev förlust mot Baltimore Ravens.

När spelas Super Bowl?

Super Bowl spelas sedvanligt den första söndagen i februari. I år är datumet 2 februari och avsparkstiden är klockan 00.30 (natten till måndag) svensk tid.

Var kan jag se matchen på tv?

I Sverige kan du se matchen på TV3 och Viaplay. Sändningen börjar 23.30.

Hard Rock Stadium i Miami
Hard Rock Stadium i Miami

Var spelas Super Bowl?

Årets Super Bowl spelas i Florida och Miami Gardens, med Hard Rock Stadium som arena. Vanligtvis är arenan hemmaplan för Miami Dolphins, och det blir den elfte gången Super Bowl spelas i Florida. Senaste gången Super Bowl spelades på just Hard Rock Stadium? Det var 2010, då arenan hette Sun Life Stadium.

Vem sjunger nationalsången?

Amerikansk fotboll heter ju vad det heter av en anledning, och sedvanligt inleds Super Bowl med den amerikanska nationalsången. I år blir det artisten Demi Lovato som får äran att ta ton inför avspark. Bland artisterna som tidigare fått sjunga nationalsång finns stjärnor som Lady Gaga, Pink, Mariah Carey och Billy Joel.

Jennifer Lopez och Shakira uppträder i pausen på Super Bowl
Jennifer Lopez och Shakira uppträder i pausen på Super Bowl

Vem uppträder i halvtid?

En väldigt stor del av varje Super Bowl är halvtidsunderhållningen, där vi varje år får se flera världskända artister uppträda. Och halvtidsunderhållningen är dessutom varje år ett populärt analysföremål för kritiker (kanske framför allt på sociala medier).

Maroon 5 stod för pausunderhållningen förra året i Atlanta (så här såg det ut och lät då). I år blir det Jennifer Lopez och Shakira som intar scenen i stället.

Vilka reklamfilmer visas på Super Bowl?

Ja, till och med reklampauserna är en grej när det kommer till Super Bowl. Amerikanska Fox, som står för sändningen i USA, har satt en prislapp på 5–5,6 miljoner dollar (motsvarande cirka 48–53 miljoner kronor) för en 30-sekunderssnutts reklam under matchen. Det har dock inte hindrat företag (och även både president Donald Trump och demokraternas presidentkandidat Michael Bloomberg som köpt en minut var) från att pynta för att få reklamplats. Enligt Variety är det första gången på fem år som ett sändande bolag säljer ut all reklamtid i förväg inför ett Super Bowl.

De dyra reklamsnuttarna kommer dock inte att nå den svenska tv-publiken. Men de flesta går att se redan i förväg på nätet. En enkel googling bort.

Patrick Mahomes, Kansas City Chiefs superstjärna
Patrick Mahomes, Kansas City Chiefs superstjärna
Raheem Mostert gör en av sina fyra (!) touchdowns i segern mot Green Bay Packers.
Raheem Mostert gör en av sina fyra (!) touchdowns i segern mot Green Bay Packers.

Någon spelare man ska hålla koll på?

Det är svårt att inte nämna Patrick Mahomes, 24, här. Kansas-quarterbacken anses av många NFL-tittare som ligans absolut bästa på sin position. En position som dessutom är den viktigaste av alla när det kommer till den offensiva sidan av spelet. I ”semifinalen” mot Tennessee Titans stod Mahomes återigen för en glimrande insats, där han visade prov på mångsidighet, finurlighet och andra matchvinnande egenskaper.

Nu ställs han dock mot en av ligans bästa defensiva uppställningar. San Francisco 49ers är en väloljad lagmaskin, med framförallt just oerhört solitt försvarsspel och ett mycket bra springspel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.