Norska skidchocken: Åkare portas från OS

”Systematiskt infört regler för att knäcka norska dominansen”

Nya OS-restriktioner slår hårt mot norsk längdåkning.

Enligt Dagbladet kommer bara åtta herrar och åtta damer få köra OS i Peking 2022.

”Internationella skidförbundet har under lång tid systematiskt infört nya regler för att knäcka den norska dominansen”, skriver Dagbladets krönikör Esten O. Sæther.

Den olympiska rörelsen arbetar för att hålla nere kostnaderna för spelen samtidigt som de inte vill stänga ute nya grenar från programmet. En av lösningarna är att försöka hålla nere antalet aktiva på de olympiska tävlingarna.

Enligt Dagbladet är det skälet till beslutet att varje land som mest får skicka åtta herrar och åtta damer till längdskidtävlingarna i Peking 2022. Tidigare var totalt 20 åkare välkomna.

Ställer till det för Norge

För Sverige är effekten kanske inte så kännbar då landslaget hade sju herr- och sju damåkare vid spelen i Sydkorea 2018 men för grannlandet Norge är situationen en annan.

Till Sydkorea tog norrmännen med sig elva herråkare och i förra vinterns världscup hade Norge nio män och sex kvinnor bland de 20 bästa i världscupen. Vid spelen 2018 tog dessutom tio olika norska åkare medalj.

Ragnhild Haga är en av distansåkarna i norska laget.
Ragnhild Haga är en av distansåkarna i norska laget.

Det blir med andra ord stentufft för framförallt de norska herråkarna att knipa en OS-biljett i framtiden men krönikören Esten O. Sæther menar samtidigt att regeländringen framförallt slår mot konkurrenskraften på damsidan. Detta då landets bästa distansåkare, Therese Johaug, Indvild Flugstad Östberg, Heidi Weng och Ragnhild Haga, alla gått mot att bli rena distansåkare.

”Inte roligt för någon”

Det innebär att de måste köra alla distanstävlingar, då fyra rena sprinters också behöver få OS-biljetter.

På herrsidan kan samtidigt både Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen konkurrera både på sprint- och distans vilket ger möjlighet till en bredare laguttagning.

”Internationella skidförbundet har under lång tid systematiskt infört nya regler för att knäcka den norska dominansen i skidspåret”, skriver Esten O. Sæther som ändå välkomnar förändringen:

”Det är inte roligt för någon med åtta norska åkare bland de tio bästa”.

Hör försäsongspodden från Skidsnack

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.